genieten

Struikelstenen voor Joodse oorlogsslachtoffers in Oisterwijk (Deel 5)


Vandaag het volgende deel van een 6-delige serie over Joodse oorlogslachtoffers en de ter nagedachtenis aan hen geplaatste Struikelstenen, in samenwerking met Oisterwijk in Beeld.

Hartog Anholt

Aan Klompven D320, nu Bremlaan stond in de oorlog het huis waar Hartog Anholt woonde voordat hij op de vlucht sloeg voor de nazi’s.

Henri Hartog Anholt (Foto: Archief Oisterwijk in Beeld)

Henri Anholt wordt in 1905 in Zwolle geboren als oudste kind van Isac Anholt en Louise de Jong. Zijn vader is koopman en importeur van schoenwerk. Behalve Henri was er in het gezin ook nog een dochter, Betsy. Henri is 12 jaar als het gezin van Zwolle naar de Keizersgracht in Amsterdam verhuist. Op 8 november 1933 trouwt Henri in Den Haag met Elise Rosa Hartog. Na hun trouwen verhuizen Henri en Elise Rosa naar Huis ter Heide bij Zeist waar ze tot eind 1940 wonen.

Op 6 november, de oorlog is dan bijna een half jaar oud, verhuizen ze naar Oisterwijk, aan wat toen Klompven D320 was, nu Bremlaan. Henri is evenals zijn vader handelaar in en importeur van schoenwerk. Samen met zijn neef Jacob Harry Heimans heeft Henri een schoenfabriek op de Lind in Oisterwijk. Elise Rosa, de vrouw van Henri, overlijdt op 24 april 1942 in Tilburg. Het echtpaar blijft kinderloos.

Henri Hartog Anholt met echtgenote Elise Rosa Hartog (Foto: Archief Oisterwijk in Beeld).

Vier maanden na haar overlijden krijgt Henri van de veldwachter een oproep om zich samen met negen andere joden de volgende ochtend te melden bij het station. Dankzij zijn buurman weet Henri onder te duiken. Bijna een jaar later, op 23 augustus 1943 wordt Henri in Amsterdam alsnog opgepakt door de Duitsers en naar Westerbork gebracht. Na ruim tweeënhalve maand gaat hij op transport naar Auschwitz.

Mannen tussen de 16 en 50 jaar worden geselecteerd voor dwangarbeid in een werkkamp. Zo ook de 38-jarige Henri. De overige leden van het transport worden nog diezelfde dag in de gaskamers vermoord. Dwangarbeid betekent voor Henri uitstel van executie. Uiteindelijk overlijdt Henri op 31 maart 1944 aan de gevolgen van ziekte en uitputting. Op 14 oktober werd voor hem een struikelsteen gelegd aan de Bremlaan.

Bekijk de video onder, en klik hier voor meer berichten over Struikelstenen in Oisterwijk.