uitpunt

Struikelstenen voor Joodse oorlogsslachtoffers in Oisterwijk (Deel 3)


Vandaag het volgende deel  van een 6-delige serie over Joodse oorlogslachtoffers en de ter nagedachtenis aan hen geplaatste Struikelstenen, in samenwerking met Oisterwijk in Beeld.

Blanca Strauss-Batscha

In opdracht van de Duitsers werd op 20 oktober 1942 vanuit de Kerkstraat nummer 33 Blanca Batscha weggevoerd en uiteindelijk vergast in Ausschwitz.

Schilderij van Blanca Strauss-Batscha (Foto: Archief Oisterwijk in Beeld).

Blanca Batscha wordt geboren in 1895 in het plaatsje Holleschau, dat toen in Oostenrijk lag, maar tegenwoordig in Tsjechië. Blanca heeft een broer Theodore en een jongere zus Renée. Zij trouwt in 1920 met de 13 jaar oudere Weense garenfabrikant Heinrich Strauss. Het echtpaar blijft kinderloos. De omstandigheden in Wenen zijn van dien aard dat Heinrich zijn garenfabriek niet langer kan voortzetten. Blanca en Heinrich Strauss vragen in juni 1938 in Wenen een visum aan voor de Verenigde Staten. Omdat zij niet worden toegelaten tot de Verenigde Staten, besluiten ze in oktober 1939 naar Nederland te vluchten. Ze gaan in Voorburg bij Den Haag wonen.

Graf van Heinrich Strauss op de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk (Foto: Archief Oisterwijk in Beeld)

Maar ook daar kunnen ze niet blijven: na september 1940 mogen Joden met een niet-Nederlandse nationaliteit niet langer in Den Haag wonen. Blanca en Heinrich verhuizen naar Oisterwijk waar zij op verschillende adressen wonen. Op 1 augustus 1941 verhuizen ze naar de Kerkstraat 33. Blanca en Heinrich wonen er net twee maanden als Heinrich plotseling overlijdt, 60 jaar oud. Heinrich wordt begraven op de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk. Voor Blanca breekt een zware tijd aan. Zij krijgt ondersteuning vanuit de joodse gemeente in Tilburg.

Ruim een jaar na het overlijden van haar man Heinrich wordt Blanca op 30 oktober 1942 opgepakt en naar kamp Westerbork gedeporteerd. Ruim twee maanden later gaat ze vanuit kamp Westerbork op transport naar Auschwitz.

Kerkstraat 33 in Oisterwijk (Foto: Archief Oisterwijk in Beeld).

De moeder van Blanca, Hanni Batscha-Adler, zit diezelfde periode in Theresienstadt en wordt daar om het leven gebracht. Theodore en Renée, de broer en zus van Blanca hebben de oorlog overleefd. Blanca Strauss-Batscha zelf wordt op 14 januari 1943 door de nazi’s vergast. Blanca is dan bijna 48 jaar oud. Op 14 oktober werd voor haar een struikelsteen gelegd.

Bekijk de video onder, en klik hier voor meer berichten over Struikelstenen in Oisterwijk.