The Make

Onbewaakte spoorovergang bij Nemerlaer Haaren gaat dicht


De onbewaakte spoorovergang bij Nemerlaer Haaren, over het spoor richting de Oisterwijkse Kampina en Brabants Landschap, gaat dicht.

Het verhaal over de jonkheer komt uiteraard ook aan bod in de film van Oisterwijk in Beeld.

De overweg Jonkheerpad in Oisterwijk is een zogenaamde NABO: een Niet Actief Beveiligde Overweg. Dit type overweg wordt niet afgesloten door middel van slagbomen en dit brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Daarom heeft ProRail in overleg met Brabants Landschap besloten de overweg op 20 december 2021 te sluiten. Ondertussen werken zij samen een plan uit om een tunnel onder het spoor aan te brengen zodat mensen het spoor veilig kunnen kruisen.

De overweg Jonkheerpad in Oisterwijk ligt midden in een natuurgebied, vlakbij Kasteel Nemerlaer en de Essche Stroom. Het gebied wordt veel bezocht door wandelaars. Zij maken gebruik van de overweg Jonkheerpad om het spoor over te steken. Dit levert gevaarlijke situaties op. ‘We werken samen aan een plan voor een tunnel onder het spoor. Deze tunnel komt ten westen van de huidige overweg, op de plek waar de Essche Stroom onder het spoor door gaat. Ook gaan we een vlonderpad aanleggen tussen de tunnel en het huidige wandelpad. Op dit moment werken we de plannen uit. We verwachten dat de tunnel in 2023 gerealiseerd is. Tot die tijd kunnen wandelaars gebruik maken van de overweg bij de Posthoornseweg,’ aldus ProRail.

Het Jonkheerpad verwijst naar de vroegere bewoner van kasteel Nemerlaer, die bij de aanleg van het spoor een eigen opstapplek kreeg. Het gehele landgoed was destijds in zijn bezit, en werd door het spoor doorkruist.

Lees ook: Machinist maakt noodstop voor overstekende fietser

Links de onderdoorgang van het water, midden het pad vanaf het kasteel, de sluis en rechts de huidige spoorovergang die gesloten zal worden (Bron: Google Maps).