koopzondag

Oisterwijks Kerstsprookje ziet het licht


Het is de dag voor Kerstmis. Glazenwasser Jasper is net bezig met een van zijn laatste klusjes als er opeens iets naast zijn ladder neerploft. Het is een eigenaardig wezentje dat beweerd de kerstengel te zijn. De engel heeft een belangrijke opdracht, en de tijd dringt…

Herders, schapen en een hond… dat moet een echt Kerstverhaal zijn.

Zo begint het in Oisterwijk gesitueerde kerstsprookje van Marya Hüsstege, met illustraties van Ineke Schilders-Verhoeven, beiden al even Oisterwijks als het verhaal. Dat verhaal was oorspronkelijk bedoeld als script voor een kerstfilm, als opvolger van de Sinterklaasfilm van LOVO, met opnieuw als één van de hoofdrolspelers glazenwasser Jasper en agent Snorremans. De opnamen gingen uiteindelijk niet door, en het script laag jaren in een bureaula van schrijfster Marya Hüsstege, tot Ineke Schilders voorstelde om het als boekje uit te geven en door haar van illustraties te laten voorzien. En zo geschiedde.

Marya en Ineke met hun kersverse boek.

Het boekje is inmiddels in eigen beheer uitgegeven en verkrijgbaar, maar krijgt ook nog een officiële doop en wel op 10 december, tijdens de happening “Kerst in beeld”. Tijdens deze happening vindt ook de première plaats van een documentaire van Oisterwijk in Beeld over de Oisterwijkse kerststal. Dezelfde kerststal die ook een rol speelt in het kerstsprookje. Een exemplaar daarvan zal worden uitgereikt aan enkele van de vrijwilligers die elk jaar de kerststal op De Lind opbouwen. En dat uitreiken gebeurt door niemand minder dan Jasper en agent Snorremans in eigen persoon! Verder zijn er die avond optredens van Het Oisterwijks Orkest en zangeres Anna Verhoeven; iedereen is welkom, toegang is gratis.

Het kerstsprookje “Jasper en de engel die uit de lucht kwam vallen” is bedoeld voor lezers van acht tot achtentachtig.