carnaval 2023

Lezing over Moergestelse familie Vermulst


In aansluiting op het artikel dat hij hierover schreef in het jongste nummer van De Kleine Meijerij, zal Kees van Kempen over deze tak een lezing houden op woensdag 10 november, aanvang 20.00 uur in Den Boogaard in Moergestel.

Jan Johannes Vermulst en Phelemina Rijnen met hun jongste zoon Jos. (coll. Kees van Kempen)

De gouden bruiloft van het echtpaar Jos Vermulst en Ria Klijn begin september van dit jaar was de aanleiding voor een onderzoek naar de ‘stamboom’ Vermulst. Het gouden paar deed de familie Vermulst een familiegeschiedenis in boekvorm cadeau. Een boeiende familiegeschiedenis! Via Haghorst was timmerman Willem Vermulst met zijn gezin rond 1825 in Moergestel komen wonen, in de Heizen. Veel van zijn kinderen en kleinkinderen bleven in Moergestel wonen. Jan Johannes Vermulst, de opa van de hierboven genoemde Jos, boerde ook nog een aantal jaren op de Oisterwijksche Hoeve in Heukelom. Met de dood van de vrijgezelle Neel Vermulst kwam er echter een einde aan de mannelijke lijn van de familie Vermulst in Moergestel.

Naast inhoudelijke informatie over deze tak zal Van Kempen de lezing vooral ook toespitsen op het motiveren van mensen om aan familiegeschiedenis te beginnen, de eerste stappen, de bronnen, de toetsende gesprekken, het benutten van heemkundekringen, het doorspitten van notarisarchieven, kadastergegevens, e.d. Niet om af te schrikken, maar om te vertellen hoe leuk het is.

Kees van Kempen is een boeiende spreker. Daarnaast is hij als voorzitter van Erfgoedcentrum ’t Schoor, bestuurslid van Brabants Heem en mede-schrijver van diverse boeken over met name de Udenhoutse geschiedenis goed thuis in het historisch wereldje.

Toegang voor de leden is gratis. Niet-leden betalen een bijdrage van € 4,00 per persoon. Vergeet niet uw coronabewijs van inenting of een bewijs van een negatieve coronatest mee te nemen.