vacature

Gedenksteen voor overleden Dollekes voor Raadhuis Oisterwijk


Donderdag 11 november, de start van het carnavalsseizoen, is ook stil gestaan bij alle overleden Oisterwijkers, in het bijzonder al diegene die de carnavalstraditie hoog hebben gehouden en mee gevierd hebben.

De doorzichtige gedenksteen met goudkleurige mastendol.

Voor hen is in de stoep voor het Raadhuis van Oisterwijk een gedenksteen geplaatst, precies op de plaats waar jaarlijks D’n Dol gehesen wordt. ‘Bij de steen kunnen Oisterwijkers gedurende het gehele jaar even stilstaan bij hun dierbaren,’ aldus de initiatiefnemers, de Raad van Mastendollen. De gedenksteen kreeg de titel: ‘De gevallen dol’

In Oisterwijks Döllekesgat hebben veel Dollen en Dolinnen in hun leven hechte vriendschappen opgebouwd; carnaval is dan ook een belangrijk sociaal, cultureel feest vol tradities dat reeds vanaf de jaren ’60 intensief gevierd wordt. Met dit seizoen zelfs 55 jaar onder de naam Döllekesgat, en sinds vorig jaar 50 jaren met De Mastendollen, een groep van 250 mannen die met name bijdragen aan openbaar carnaval voor kinderen, mindervaliden en ouderen.

Onder de vierders en organisatoren zijn helaas ook Dollen overleden. Voor de Raad van Mastendollen was het overlijden van hun oprichter Karel Huberts in 2020 een dieptepunt. Om blijvend te herinneren aan een stuk cultureel erfgoed en hun hoeders, is er nu een plek gecreëerd voor alle dierbare Oisterwijkers die niet meer onder ons zijn.

Burgemeester Hans Janssen was aanwezig bij het leggen van de steen.

Op de gedenksteen, een doorzichtige kubus met daarin een goudkleurige dennenappel, is een QR-code aangebracht, die de bezoeker verwijst naar een website met informatie (klik hier). Op de zaterdagen met carnaval zal bij het hijsen van D’n Dol, deze 11 seconden op de steen rusten. ‘Op deze manier wordt het leven gevierd, maar is er ook even een moment van bezinning en kun je in gedachten terug naar je dierbaren. Vervolgens zal men proosten op het leven!’

Alaaf!