bosch car service

Feestelijke onthulling nieuwe Dorpspomp voor Oisterwijk


Vrijdagmiddag is de nieuwe Dorpspomp in gebruik genomen.

De eerste glaasjes worden getapt, met een zwaai aan de slinger (Foto: Leny van Schijndel).

Het is weer vakwerk. Op de hoek van het gras op het Lindeind, schuin tegenover kerk, raadhuis en kiosk, pronkt de pomp, waar helder drinkwater uit stroomt, en als enig organisatie wil kan er ook bier gepompt worden. ‘Na dik 5,5 jaar eindelijk een Dorpspomp terug in het centrum van Oisterwijk…bloed, zweet en tranen gingen eraan vooraf, echter de aanhouder wint,’ zo liet de Initiatiefgroep Dorpspomp 2.0 weten. Voor Albert Jakobsen en Louis Coolen dan ook een ereplaats bij de opening, die samen met wethouder Dion Dankers werd verricht.

Vanaf nu kan iedereen drinkwater tappen aan de nieuwe pomp, die op de hoek van het veld is geplaatst. Hetzelfde veld waar in voorgaande jaren de dorpspomp midden op het gras, en later midden voor de kiosk heeft gestaan. Toen met water vanuit de grond; nu vanuit de drinkwaterleiding. Om bevriezing van die leiding te voorkomen wordt de drinkwatertap in de winter afgesloten en in het voorjaar weer geopend.

De gemeente liet de vorige Dorpspomp in 2016 ondanks protest afbreken… (Foto: Ad Smarius)

Op 28 november 2016 werd de oude dorpspomp verwijderd, na veel protest uit de samenleving. De gemeente had een nieuwe inrichting van de kop van de Lind bedacht, zonder pomp. Er werd beloofd de oude pomp terug te plaatsen; lopende het traject werd dat een nieuwe. Dat had heel wat voeten in aarde, maar in de zomer van 2021 stonden alle seinen dan toch op groen en ging de schop in de grond. Wethouder Dion Dankers: ‘Het was een bijzonder traject, maar ik ben blij en trots dat de dorpspomp er staat. Een mooi resultaat met een watertappunt waar iedereen een slokje water kan nemen.’

Klik hier en bekijk de fotoserie van de feestelijke onthulling.