baderie

Zondag speelt Trio Lorcan Mac Mathúna bij GUO Oisterwijk


Trio Lorcan Mac Mathúna opent op zondag 3 oktober om 15.00 uur concertserie 2021/2022 van GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk in Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord aan de Gemullehoekenweg 143. Wie zeker wil zijn van tickets voor deze klasbakken uit Ierland, reserveert tijdig op www.groetenuitoisterwijk.nl. Servicekosten zijn inbegrepen. Parkeren bij Boschoord is gratis. GUO zorgt voor een coronaproof concert.

Lorcan Mac Mathuna (Bron: GUO Oisterwijk)

Met vader Séamus als dwarsfluitist, zanger en pleitbezorger ter overlevering van Iers-Keltisch muziekerfgoed komt Lorcan Mac Mathúna (Cork, 1976) uit een muzikaal nest. Hij heeft zich ontwikkeld tot beste Sean-Nós zanger van zijn generatie. Deze zangstijl, veelal gezongen in Gaelic, is intens, emotioneel geladen en expressief. In de door generaties overgeleverde songs is de mystieke, Keltische sfeer van legendes vol romantiek en heroïek bewaard gebleven. Als illustratief geldt ‘Lord Of The Rings’, de succesvol verfilmde fantasybestseller van J.R.R. Tolkien.

Vernieuwer
In die geest zet Lorcan Mac Mathúna de Sean-Nós traditie voort als componist, arrangeur en improviserend vocalist. Samen met zielsverwanten vernieuwt hij zijn Gaelic repertoire tot authentieke zang, instrumentatie, lyriek en danschoreografieën. Met ‘Rógaire Dubh’ (2007) maakt hij naam als Sean-Nós vertolker. Op bellettriefestival IMRAM (2008) zingt hij Ierse liefdesliederen uit de Middeleeuwen in ‘The Arrows That Murder Sleep’. Zijn ‘Tásc Is Tuairisc’ (2009) verhaalt van vermetele expedities van Lord Franklin, gevolgd door ‘Want And Longing’ (2010) met Common Tongue en ‘Dubh Agus Gheal: Darkness and Light – Loric Colloquies’ (2011) met Northern Lights. Zijn avantgardistische ‘An Táin’ (2012) grijpt terug op een epos.

Buiten Ierland toert Lorcan Mac Mathúna over het Europese continent en door Canada om er zijn delicate Sean-Nós repertoire a capella solo of omringd met virtuozen uit de Ierse muziekscene te zingen. Kort voor publicatie berichtte Lorcan dat hij op 3 oktober naar Oisterwijk afreist in gezelschap van Daire en Martin. Dit fabuleuze toptrio staat garant voor een memorabel imposant GUO-concert.