Krekul

Wandel mee met Wandelgroep Moergestel


De eerste dinsdag van de maand wandeling is op 2 november. Weer of geen weer, de wandelgroep Moergestel laat zich nergens door tegen houden. Dus ook in november heeft deze groep weer een Eerstedinsdagvandemaandwandeling voorbereid. Deze keer in een prachtig natuurgebied tussen Heukelom en Tilburg Oost, dat de naam heeft gekregen van ‘De Duurzaamheidsvallei’.

De route van dinsdag 2 november

De naam Duurzaamheidsvallei slaat op het fraaie kleinschalige stroomgebied van de Leije / Voorste Stroom tussen Tilburg en Oisterwijk. In een brede strook langs deze twee beken richt de Stichting Duurzuumheidsvallei zich met allerlei duurzaamheidsprojecten op behoud en versterking van de daar aanwezige kwaliteiten in het landschap. De wandelroute ligt tussen de plaats in Tilburg waar eens Huize Moerenburg heeft gestaan en de plaats in Oisterwijk waar eens Kasteel Durendaal stond.

De wandeling op 2 november start om 9.30 uur vanaf de Laagheukelomseweg 11 in Heulelom nabij bij Café Mie Pieters, waar tevens het beginpunt is van het Heukelommetje. Waar volop parkeermogelijkheden zijn. Vanuit Moergestel per fiets te bereiken via de Pierenbergweg, met de auto via de Hoevenseweg in Oisterwijk. De afstand is 7.5 km, er wordt rustig gewandeld en je bent voor lunchtijd weer terug. Ieder is welkom en je hoeft je niet vooraf aan te melden. Voor meer info stuur een mail naar pgelden@home.nl.

In deze mooie en landelijke streek wandelt u door oude en nieuwe natuur, geniet u van bijzondere flora en fauna en ontdekt u elementen uit de rijke (cultuur)historie die dit gebied herbergt. Het riviertje waar u langs komt is De Voorste Stroom, waarin de Korvelse Waterloop en de Leije vanuit Tilburg zijn samengekomen. Na het Heukelommetje (over de N65) komt u in Moerenburg. Hier loopt u tussen de rietkragen door tot bij de reconstructie van het voormalige Huize Moerenburg. Deze tot een buitenhuis uitgebouwde boerenhoeve stamt uit 1310 en is in 1750 gesloopt. In 2012 is het gereconstrueerd met een geraamte van Cortenstaal. Op de terugweg volgt de route een gedeelte van de Korvelsestroom dat vroeger dienst deed voor de afvoer van het vuil van de textielindustrie in Tilburg. Later is Tilburg overgegaan tot de bouw van de waterzuivering.