koopzondag

Vrede en rust op de mooiste noodopvang voor asielzoekers die er bestaat


Het is net herfstvakantie op camping De Reebok in Oisterwijk. Mooie bossen, een zonnetje, het geluid van spelende kinderen, vogeltjes fluiten, de geur van dennenbos.

Alleen het hek bij de entree, doet vermoeden dat hier iets anders aan de hand is. Twee beveiligers, daarachter grote hekken, met zwart plastic bekleed. Ze nemen het zicht weg van wat er zich op de camping afspeelt. Wie dat hek vervolgens passeert, en door het hek over het centrale pad loopt, krijgt een hele andere indruk. Een serene sfeer, een gevoel van vrede, vriendelijkheid. Plots sta je in een duidelijk zorgzame omgeving.

Het stenen pad is gevuld met kleine groepjes, ouders en kinderen. Twee aan hun gele hesjes te herkennen begeleiders maken een praatje met een moeder, ze heeft wat vragen, en wordt vriendelijk te woord gestaan. Daarna vervolgen ze hun weg over het terrein, om overal even hun gezicht te laten zien. Enkele andere in hesjes gehulde mannen bekommeren zich om de koffers en tassen van een gezin dat zo te zien weer vertrekt. De rest ‘verblijft’.

Onderweg naar de Reebok…

Links en rechts van het pad, waar voorheen recreanten hun weg vonden naar weer een weekje weg, staan verschillende chalets. Aan een open deur en jassen over de stoelen is te zien; er is aanwezigheid. De ene trekt zich terug en slaapt wat, de ander leest op zijn mobiel, een paar moeders die een praatje maken, de volgende speelt met de kinderen. Ze lachen en rennen die kinderen, en zelfs dat gaat rustig.

Filmen mag uiteraard niet, en voor foto’s laten we deze mensen ook met rust. Toch zou iedereen dit even mogen zien, even een kijkje nemen, zelf een blik werpen op het leven van deze mensen. Zien dat zij hier zichtbaar tevreden eten, drinken, overnachten, zich zo goed als ze kunnen vermaken. Het is misschien wel de mooiste noodopvang die er bestaat.

Want dat laatste is het, we weten beter. Deze mensen komen uit een ellendige situatie en hebben een lange reis achter de rug. Onvoorstelbaar moet de onzekerheid zijn, die zij voelen over hun toekomst. Hier in ‘onze’ Oisterwijkse bossen krijgen ze een moment rust, en misschien kunnen ze hun zorgen wel even vergeten, of mogelijk wat verzachten…

 

Lees hier alle berichten over de opvang en verblijf van asielzoekers in Oisterwijk