bosch car service

Struikelstenen voor Joodse oorlogsslachtoffers in Oisterwijk (Deel 2)


Vandaag het volgende deel  van een 6-delige serie over Joodse oorlogslachtoffers en de ter nagedachtenis aan hen geplaatste Struikelstenen, in samenwerking met Oisterwijk in Beeld.

Sara van Oss-Haas
Op de hoek van De Lind en de Burgemeester Verwielstraat staat het huis waar Sara van Oss-Haas heeft gewoond. Op 14 oktober werd voor Sarah een struikelsteen gelegd.

Slagerij van Oss, hoek De Lind – Burg. Verwielstraat (Archief Oisterwijk in Beeld).

Sara Haas is geboren in 1882 in Strijen als het een na jongste kind uit een gezin met twaalf kinderen. De vader van Sara, Jacob Haas, is veehandelaar. In 1910 trouwt Sara in haar geboorteplaats Strijen met de 32-jarige Alexander van Oss en gaat vervolgens in Oisterwijk wonen. Haar man Alexander van Oss heeft een slagerij in Oisterwijk.

Sara en Alexander krijgen twee kinderen, Jacob die in 1910 geboren wordt, en vier jaar later Robert, In Oisterwijk beter bekend als Bob van Oss. Alexander, de echtgenoot van Sara, overlijdt onverwacht in juli 1940, 63 jaar oud. Hun zoon Bob is net twee maanden daarvoor getrouwd. Bob neemt de slagerij van zijn vader over en wordt de vierde generatie slager binnen de familie. Sara vertrekt 31 december 1941 naar Amsterdam waar haar zuster Eva woont. De reden van dit vertrek naar Amsterdam is niet helemaal duidelijk. Een mogelijke verklaring is het beleid van de Duitsers om Nederlandse Joden die in de provincie wonen, in Amsterdam te concentreren.

Robert, Sara en Jacob van Oss (Archief Oisterwijk in Beeld)

Ruim een jaar later, begin maart 1943, wordt Sara samen met haar zuster Eva opgepakt en naar Westerbork overgebracht. Na een week in een van de strafbarakken gaat zij op 10 maart op transport naar Sobibor. Zij komt hier 13 maart 1943 aan en wordt nog diezelfde dag door de Nazi’s vermoord. Ze is dan 60 jaar oud. Haar beide kinderen overleven de oorlog. Jacob die officier is in het Nederlandse leger, brengt een groot deel van de oorlog door als krijgsgevangene in de Oekraïne. Bob en zijn vrouw Ruth ontvluchten in september 1942 Nederland en komen na een avontuurlijke reis in Zwitserland aan. Hier wordt in 1944 Marijke geboren, kleindochter van Sara van Oss-Haas.

Bekijk de video onder, en klik hier voor meer berichten over Struikelstenen in Oisterwijk.