Krekul

Oisterwijks Klompven en Moergestelse familie in nieuwe uitgave Kleine Meijerij


Het nieuwe nummer van heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij opent met een uitgebreid en van vele illustraties voorziene openingsartikel van Kees van Kempen over de Moergestelse tak van de ‘stamboom’ Vermulst.

Jos Vermulst en Ria Klijn vierden begin september van dit jaar hun gouden bruiloft. Daarbij deden zij de familie Vermulst een familiegeschiedenis in boekvorm cadeau. Via Haghorst was timmerman Willem Vermulst met zijn gezin rond 1825 in Moergestel komen wonen, in de Heizen. Veel van zijn kinderen en kleinkinderen bleven in Moergestel wonen. Met de dood van de vrijgezelle Neel Vermulst kwam er echter een einde aan de mannelijke lijn van de familie Vermulst in Moergestel. Jan Johannes vermulst, de vader van Jos boerde ook nog een aantal jaren op de Oisterwijksche Hoeve in Heukelom.

Wegens de Corona-situatie gingen de Open Monumentendagen in Oisterwijk dit jaar niet door. Wel werden er in diverse plaatsen ‘aparte’ activiteiten georganiseerd. Ook waren er bijzondere fietsroutes. Beknopte beschrijvingen hiervan worden gegeven door Anton van Dorp, die ook nog Ad Wolfs naar voren haalt. Onvermoeibaar bezig met het erfgoed van Moergestel, heeft Ad hiervoor waardering gekregen in de vorm van de Oisterwijkse monumentenprijs.

Gezicht op het Klompven van H. van Doorn, schenking R. Nouwens.

Eveneens van zijn hand is een mooi geïllustreerd artikel over een zeer bijzondere schenking betreffende de Oisterwijkse geschiedenis die mevr. R. Nouwens uit Waalwijk onlangs aan heemkundekring De Kleine Meijerij gedaan heeft. En zo leest u ook: ‘Verhalen uit de Kivitsblek’ door Oisterwijker Wim van de Wouw; boomrooiers vanaf 1800 door schrijversteam Rob Weijtmans; de 1000-jarige geschiedenis van Oisterwijk, en nog veel meer.

Tijdschrift De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, bij Novy van Wezel te Moergestel en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren.