lezing goed oud worden

Oisterwijker na 17 jaar terug met Het roze huisje


‘Zelden las ik een boek dat me zo raakte als dit boek van Joris van Grinsven. Het laat ons een genadeloos beeld zien van het Rijke Roomse leven in de gegoede klasse in het Midden-Brabant van de jaren vijftig van de vorige eeuw,’ aldus Paul Röttger over het boek ‘Het roze huisje’.

Het schrijversdebuut van Joris van Grinsven

Paul is acteur, regisseur en directeur van Theater Babel in Rotterdam. Hij vertelt over het schrijversdebuut van Oisterwijker Joris van Grinsven: ‘Een kind wordt met een fysieke beperking geboren in een welgesteld gezin dat gedomineerd wordt door een succesvolle vader en een leven in het teken van God en Vaderland. Wat dat betekent voor het kind is glashard en levert pijnlijke en diep ontroerende scènes op. Anders zijn en het hebben van andere opvattingen over het leven, leveren een constante innerlijke strijd op bij de hoofdpersoon van dit boek, die met verwondering observeert maar zichzelf nergens beschrijft als slachtoffer. Het tijdsbeeld verandert en de jongen wordt ouder, maar blijft in vele opzichten anders dan de anderen en al die processen worden beschreven met een ongelooflijke precisie voor details en met superieure intelligentie en afstandelijkheid. Als hij zijn grote liefde vindt moet hij opnieuw strijd voeren, maar ook die wordt gewonnen en uiteindelijk krijgt zijn leven de vorm die bij hem past met alle harmonie waar hij van droomde. Wanneer dat leven op een gruwelijke manier afgebroken wordt, weet hij zichzelf opnieuw te vinden door een reis over de wereld en in zichzelf met als hoogtepunt een catharsis die je niet voor mogelijk houdt. Een boek dat iedereen moet lezen.’

Joris van Grinsven

Haaren
Joris zelf laat doorschemeren: ‘Ik beschrijf een tijdsbeeld op basis van persoonlijke herinneringen. Ik noem geen namen, maar mensen uit die tijd spelen een rol.’ En wie door zijn leven ‘bladert’, of hem misschien wel kent, weet dat ook Oisterwijk voorkomt in zijn levensloop, én Haaren. Als beeldhouwend kunstenaar exposeerde hij op vele beroemde plekken, en zeker ook ‘om de hoek’ in het kasteeltje, waar hij later ook bestuurslid werd. Haaren pronkt dan ook op zijn CV. Net zoals de jaren dat hij in het middelbaar onderwijs in Oisterwijk les gaf; een periode tussen wereldse reizen, kunst- en architect werken. De laatste 17 jaar vertoefde hij in Frankrijk, om zojuist weer in Oisterwijk te landen. ‘Puur toevallig gelijktijdig met de publicatie van mijn boek.’

Het boek telt 300 pagina’s en is voor € 24,95 te koop in de betere boekhandel.