The Make

Middelpuntzoekende kracht in Oisterwijkse middelpunt carrousel


Een bijzondere ontwikkeling in Oisterwijks nieuwe middelpunt; we hebben er plots drie! Brabants Dagblad zegt ‘aan de Bosweg’, volgens Lovo is het ‘de Vennelaan’, en op Google Maps pronkt het nieuwe middelpunt van de gemeente vlak voor de Van Tienhovenbank in het water van het Van Esschenven. Burgemeester Hans Janssen opende afgelopen zondag een van deze drie middelpunten als zijnde ‘het’, maar rondom dat onderwerp bestaan volgens onderstaande briefschrijver bijzondere ‘middelpuntzoekende krachten’…

Middelpuntzoekende krachten

De onthulling (2011) van het voormalige middelpunt van onze gemeente, toen Haaren nog niet bij Oisterwijk behoorde.

Sinds Oisterwijk in 2011 met veel tromgeroffel van de gildes en aanwezigheid van de nodige notabelen aan de Scheerman te Moergestel het middelpunt van de BeNeLux opende, is de middelpuntzoekende (ook wel middelpuntvliedende) kracht groter geworden. Een middelpuntvliedende kracht of centrifugale kracht is volgens Wikipedia een niet-bestaande kracht of schijnkracht. Deze kracht lijkt te bestaan als de beweging van een voorwerp wordt beschreven binnen een ronddraaiende omgeving.

Begin 2020 werd door LOVO in samenwerking met Oisterwijk Nieuws een reportage gemaakt (zie onder) over het middelpunt van de nieuwe gemeente; het werd in 2019 berekend in aanloop naar de toevoeging van de woonkern Haaren. Celebrity-boswachter Frans Kapteijns wist een verhaal te vertellen over de prachtige locatie: de Van Tienhovenbank aan het Van Esscheven (klik hier). ‘Waar helaas geen toeristen treintje kan komen,’ merkte Frans nog droog op.

In 2019 kwam de berekening uit in het water van het Van Esschenven, aan de voet van de Van Tienhoven bank, aldus gekenmerkt op Google Maps… (Bron: Google Maps)

Frans haalt in de video herinneringen op dat, ook in 2011, naar een middelpunt van de drie Oisterwijkse woonkernen is gezocht. Het geografische zwaartepunt van Heukelom, Moergestel en Oisterwijk werd destijds gevonden bij de overgang van de van Tienhovenlaan (Oisterwijk) en de Heiligenboom (Moergestel). Groot is de verbazing dat Gemeente Oisterwijk nu met ceremonieel op een andere locatie een bord plaatst met ‘geografisch Middelpunt Gemeente Oisterwijk’. Notabene wél per treintje bereikbaar. Hoog tijd voor vragen aan de gemeente: ‘Waarom niet het punt aanhouden dat in 2019 is berekend? Waarom wijkt dit punt af van die in 2019?

Opening van ‘het’ nieuwe middelpunt door burgemeester Hans Janssen en Tiny Vermeer uit Haaren (Foto: Lovo).

Voor het middelpunt van de BeNeLux is destijds ook Chaam aangemerkt, maar iedere discussie daarover werd afgeremd. Er zijn diverse rekenmethodes. En met zoveel notabelen, ambassadeurs zelfs, moest het toch wel goed uitgezocht zijn? Chaam liet de plaatselijke kunstenaar Berrie Martens een kunstwerk maken dat vast onderdeel werd van de wielerronde ‘De acht van Chaam’. Het kunstwerk bestaat uit drie “blije mensen” die ieder één van de BeNeLux landen verbeelden. De toenmalige commissaris van de Koningin Wim van der Donk heeft volgens de Chaamse burgemeester Nuyten gezegd: “Hoe meer middelpunten de provincie heeft, hoe beter.” Chaam beriep zich op oude rechten uit 1822. Notulen, ondertekende verdragen. Chaam vertilde zich door het kadaster te vragen hun claim tot fame te bevestigen. Ongevraagd kwam daar de Scheerman te Moergestel uit de bus.

Midden het middelpunt op Google Maps; linksonder de Bosweg bij Venkraai; ‘het’ middelpunt volgens onze burgemeester (Bron: Google Maps).

Soms zijn politici goed in negeren van de feiten. Schijnkrachten brengen veel in beweging. Het lijkt op een krachtenspel binnen een draaiende omgeving. Wetende dat in 2019 dezelfde methode is gebruikt als van de vorige, is het nog vreemder. Zou de burgemeester nu plots vertrouwen op een andere rekenmethode? Wat was er mis met de vorige? Zou die van de BeNeLux dan mogelijk ook onjuist zijn…

Karel Verkerk