koopzondag

KPN start naar verwachting eind 2022 met aanleg glasvezel in de gemeente Oisterwijk


Nadat eerder dit jaar door wethouder Anne Cristien Spekle werd aangekondigd dat er overeenstemming was met Delta Fiber Netwerk over de aanleg van glasvezel in de kernen Haaren, Moergestel en – als er voldoende aanmeldingen zijn – ook Oisterwijk, werd er door inwoners regelmatig gevraagd om ook glasvezel van KPN aan te laten leggen. Bij voorkeur tegelijk. Consumenten zien toegevoegde waarde in het kunnen kiezen uit diverse providers van het hypersnelle internet, naast het eveneens sneller wordende internet via telefonie, de TV kabel en draadloze aanbieders.

Uiteraard beslist de gemeente hier niet over, en is het aan de provider om die keuze te maken. Wel dient de gemeente toestemming te geven voor de aanleg, en met de provider afspraken te maken over die aanleg. Dergelijke afspraken worden besproken en vastgelegd in een overeenkomst. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken over de communicatie, de plek van de verdeelstations, het bereikbaar houden van straten tijdens de werkzaamheden, aansprakelijkheden en zo nog meer praktische zaken.

Werk aan de weg; mooiste zou zijn als beide providers tegelijk hun kabel leggen (Foto: Rick Denissen).

Een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk liet recent weten: ‘Zowel met KPN als Deltafiber hebben bij ons aangegeven glasvezel te willen aanleggen. Wij hebben vervolgens onderzocht met welke partij we de meest gunstige maatwerkafspraken konden maken over de uitvoering van dit omvangrijke project. KPN kon onder dezelfde voorwaarden een overeenkomst sluiten, maar zij hebben hier niet voor gekozen. Dat neemt niet weg dat KPN vrij is om glasvezel binnen onze gemeente aan te leggen. Een overeenkomst is geen verplichting.’

In reactie op het doorvragen van onze redactie, is er deze week overleg geweest tussen KPN en de gemeente. Een woordvoerder van KPN heeft daarop laten weten dat ‘KPN zich heeft gecommitteerd om glasvezel aan te leggen in de gemeente Oisterwijk. Dat zal naar verwachting eind 2022 starten. KPN en de gemeente gaan over de voorwaarden nog dit jaar in gesprek.’ Zodra KPN en de gemeente formeel overeenstemming hebben, zal dat uiteraard aan de inwoners kenbaar worden gemaakt. Of de aanleg van glasvezel van beide providers in de kern Oisterwijk gecombineerd kan worden, zodat maar eenmaal de straat open hoeft, dat is nog niet bekend. In Moergestel en Haaren zal dat niet het geval zijn; daar is Delta Fiber Netwerk al aan de slag.

Tip

Nu al sneller internet? Kijk uw wifi apparatuur eens na, of laat uw huidige provider meekijken naar uw datasnelheid, er is vaak nog wat te winnen met juiste afstelling of het aanbrengen van boosters. Lees ook: Aanleg glasvezel is niet verplicht