vacature

Herfstwandeling over de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk


Alle ingrediƫnten voor een mooie herfstwandeling zijn aanwezig, de sfeer, het weer, het blad, de paddenstoelen en een boeiend verhaal. Zelf mee nemen: een paar laarzen en iets tegen de regen, maar misschien is het wel droog.

Herfstbladeren op de Joodse begraafplaats in Oisterwijk voor het graf van Jacob Harto (1756) (Foto: Kees Welmers)

Oisterwijk kende een levendige joodse gemeenschap tussen 1750 en 1900. Opgebouwd door Salomon Simon en David Hartog en geformaliseerd door Opperrabbijn Jekoetiel ben Zuskind. Uit de pinkas, het dagboek van de Joden valt op hoeveel regels er waren voor armenzorg. Ze waren ook helemaal op zich zelf aangewezen. Toen Levi Hartog halverwege de achttiende eeuw naar Tilburg wilde verhuizen, wat na veel tegenstribbelen gelukte, moeten wel eerst 2 joden uit Oisterwijk borg staan om te voorkoen dat Levi ooit een beroep op de gemeentelijke bijstand zou doen. Die waren overigens snel gevonden. Zo zijn er tal van verhalen en gebruiken die 31 oktober om 11.00 uur vertelt worden door Yvonne van Bilsen, stadsgids van de Heemkundekring over de 200 joden die liggen begraven tussen de herfstbladeren op de begraafplaats aan de Hondsbergselaan. Even opgeven via 06-55152675.