vacature

EKWC Oisterwijk start Soundlab


Het EKWC in Oisterwijk is afgelopen week gestart met een crowdfundingcampagne om een Soundlab mogelijk te maken.

Het EKWC wil componisten, geluidskunstenaars en muzikanten de mogelijkheid bieden met de klanken van keramiek aan de slag te gaan. Zodat bezoekers kunnen genieten van bijzondere concerten bij het keramiek instituut in Oisterwijk. Hoe klinkt rinkelend keramiek, wat gebeurt er als je borden tegen de muur gooit? En kan daar muziek van worden gemaakt? Prachtige concerten, meeslepende optredens en mysterieuze installaties met keramiek, muziek en geluid bij het Europees Keramisch Werkcentrum: dat is wat het EKWC met het Soundlab wil realiseren.

Wat is het Soundlab precies?

Burgemeester Hans Janssen heeft recent al ontdekt hoe keramiek klinkt (Foto: Carien van de Pas)

Het Soundlab bestaat uit een concertzaal voor optredens en uitvoeringen en een geluids- en keramiekstudio waar gewerkt kan worden.

Waarom een Soundlab bij het EKWC?
Een gerenommeerde componiste als Kate Moore werkte eerder al succesvol met Slagwerk Den Haag in Oisterwijk aan het verbinden van keramiek met muziek. Daarbij nam de vraag vanuit deelnemers om te kunnen werken met geluid de afgelopen jaren aanzienlijk toe. Het centrum heeft echter onvoldoende faciliteiten om aan die vraag te kunnen voldoen. Met de realisering van het Soundlab krijgt geluid en muziek een vaste plek. In de nog te realiseren concertzaal in Oisterwijk kunnen bezoekers als eersten de nieuw ontwikkelde liedjes, composities en geluidswerken komen beluisteren. Hiernaast verwacht het EKWC de resultaten van het Soundlab te presenteren op festivals als November Music en Gaudeamus in Nederland en op verschillende plekken internationaal.

Crowdfunding
Om dit allemaal mogelijk te maken heeft het EKWC de hulp van het publiek nodig. Het centrum is daarom gestart met de crowdfunding campagne ‘Het EKWC Soundlab’ op https://ekwc.creativefunding.nl/campagne/soundlab. Op deze pagina is meer informatie te vinden over het Soundlab en de beloningen waaruit gekozen kan worden. Tijdens de crowdfunding-actie kunnen donateurs een werkperiode voor zichzelf bemachtigen. Ter gelegenheid van de crowdfund maakt het centrum eenmalig een uitzondering op de selectieprocedure: voor een donatie van € 15.000 is de donateur twaalf weken welkom om te komen werken.

Wat is het Europees Keramisch Werkcentrum?
Het EKWC is een internationale werkplek voor keramiek. Al meer dan 50 jaar worden in Oisterwijk kunstenaars, designers en architecten van over de hele wereld ontvangen om te experimenteren met klei. Dit levert zowel bijzondere kunstwerken op, als technische innovaties. De resultaten zijn te zien in musea van New York tot Tokyo.