vacature

Bewoners Bunders Oisterwijk willen praten over aardgasloos wonen


In de wijk Bunders/Dotterveld werkt een bewonerskerngroep met ondersteuning van DEC-Oisterwijk al een aantal jaren aan het verduurzamen van hun wijk.

Met acties en voorlichting enthousiasmeren zij wijkbewoners om hun huis energiezuiniger en toekomstbestendiger te maken. Michiel Werner, een van de kerngroepsleden, verhuisde zo’n vier jaar geleden naar de wijk. Hij ging meteen aan de slag met maatregelen als glas- en muurisolatie om zijn woning comfortabeler te maken en zijn energierekening te verlagen. “Als je een al wat ouder huis koopt, ontkom je er niet aan om goed te kijken naar datgene wat je huis duurzamer maakt. Zeker nu duidelijk is dat we er niet aan ontkomen om het milieu minder te belasten.”
Michiel ziet veel voordelen aan een gezamenlijke aanpak in de wijk: “Veel wijkbewoners hebben inmiddels deelgenomen aan onze acties met o.m. spouwmuurisolatie, HR++-glas en zonnepanelen. Niet alleen konden we mooie kortingen bedingen, we namen de deelnemers ook werk uit handen door voorbereidend werk als de selectie van leveranciers te doen.”

Aardgasloos

Bewonersgroep Bunders Oisterwijk

De bewonerskerngroep staat nu voor de volgende en moeilijkste uitdaging. Landelijk is het doel om op termijn naar een aardgasloze samenleving te gaan. Hoewel dit nog jaren gaat duren, heeft dit volgens Michiel verstrekkende gevolgen. “Bij de meeste woningen die nu gebouwd worden, wordt al rekening gehouden met een andere warmtevoorziening. Maar wat doe je met bestaande woningen, zoals de huizen in onze wijk? Daarom zijn we bezig met een haalbaarheidsstudie: welke aanpak is mogelijk voor het realiseren van een nieuwe warmtevoorziening zonder aardgas in onze wijk. Moet iedereen individueel een oplossing vinden met bijvoorbeeld een eigen warmtepomp of is een collectieve oplossing met een warmtenet beter? We hebben als kerngroep verschillende onderzoeken laten doen en allerlei scenario’s bekeken. Diverse scenario’s vielen af omdat ze niet in onze wijk te realiseren zijn.”

Eye-opener

Wat het scenario van een andere warmtevoorziening ook zal zijn, de temperatuur waarmee we verwarmen zal veel lager zijn. Dat kan alleen als woningen goed geïsoleerd zijn om ook op koude dagen een lekker warm huis te hebben. Michiel liet daarom, als onderdeel van één van de onderzoeken, zijn huis testen op warmteverlies met o.a. een blower-doorblaastest. Met deze test zorg je voor een lagere luchtdruk in je huis dan buiten, waardoor de lucht door alle kieren van buiten naar binnen stroomt. De test was een eye-opener voor hem: “Ik dacht dat mijn woning goed geïsoleerd was en had niet verwacht dat er zoveel kieren waren! Gelukkig kan ik hier met een aantal kleine aanpassingen wat aan doen. Eigenlijk zou iedereen zo’n test eens moeten doen.”
Naast het huis van Michiel is er nog een ander huis in de wijk getest. Hieruit blijkt dat beide woningen zonder ingrijpende maatregelen zo te verbeteren zijn dat ze met een lagere temperatuur te verwarmen zijn. Waarschijnlijk geldt dit voor alle woningen in de wijk Bunders/Dotterveld waarbij het niet uitmaakt of dit met een individueel of collectief warmtesysteem is.

Hoe nu verder?

De bewonerskerngroep wil in gesprek met iedereen in de wijk Bunders/Dotterveld om te horen hoe zij aankijken tegen een individuele of collectieve nieuwe warmtevoorziening i.p.v. de huidige cv-ketel op gas. Daarom organiseren zij op zaterdagmiddag 20 november van 14.00 – 16.00 uur een bijeenkomst voor alle bewoners in brede schoolgebouw De Bunders. De uitkomsten van deze bijeenkomsten neemt de kerngroep mee in haar verdere plannen en overleg met de gemeente. Volgens Michiel is het nú het moment om mee te praten. “We hebben allerlei opties bekeken die we graag voorleggen aan onze mede-wijkbewoners. Naast hun mening over een nieuwe warmtevoorziening, willen we graag weten welke suggesties zij hebben om ons doel te bereiken: een toekomstbestendig en aardgasloos Bunders/Dotterveld waar we met z’n allen graag wonen en leven.”