bosch car service

Toch een deel Open Monumentendag in Oisterwijk


Ondanks eerdere berichten vanuit de gemeente, blijkt er toch iets te kunnen tijdens de Open Monumentendag. De jaarlijkse Open Monumentendag gaat door, alleen niet alle activiteiten die gewenst waren kunnen uitgevoerd worden. Er zijn echter wel plekken waar toch aandacht is voor het monumentale moois dat Oisterwijk u te bieden heeft. Hieronder treft u daarvan twee voorbeelden:

EKWC op KVL
Zondag 12 september, tijdens de nationale Open Monumenten dag, opent sundaymorning@ekwc zijn deuren voor Test Case XXIV. Gelegen op het karakteristieke terrein van de voormalige koninklijke leerfabriek te Oisterwijk tonen kunstenaars en ontwerpers hun werk in wording, in de studio’s waar zo hard gewerkt wordt. De Test Case biedt een uniek kijkje in het hoofd van de maker en het maakproces. De entree is gratis.

Ranti Tjan geeft graag uitleg over het EKWC (Foto: Carien van de Pas).

Momenteel zijn 14 deelnemers uit 10 verschillende landen in huis, die de grenzen van de keramiek bevragen. Zo onderzoekt Yoon Seok-hyeon (KR) de mogelijkheden van een recyclebaar glazuur, gebaseerd op traditionele Koreaanse recepten, werkt Roxanne Nesbitt (CA) aan keramische muziekinstrumenten voor optredens tijdens Gaudeamus en November Music en verdiept Jacqueline Heerema (NL) zich in een hybride materiaal van Noord Zee Fossielen en keramiek.

Tijdens de Test Case zal componist Kate Moore (AU) een liveoptreden verzorgen met werk gemaakt tijdens haar recent afgeronde residentie. Bezoekers zijn van harte welkom van 14.00 tot 16.00. Reserveren is niet nodig, wel zal aan bezoekers gevraagd worden zich bij de deur te registreren. Voor bezoekers die niet eerder geweest zijn, houdt directeur Ranti Tjan een welkomstwoord om 14.15 uur en zal hij iets vertellen over het hoe en waarom van het EKWC.

Letters van grafstenen werden opnieuw ingekleurd …

Joodse Begraafplaats

Een van de weinige monumenten die op Open Monumentendag bezocht kunnen worden is de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk. Een Joods Historisch Openluchtmuseum. Een bijzonder Rijksmonument. Vele vrijwilligers hebben het afgelopen jaar grafstenen opgeknapt. Dat wil zeggen de belettering opnieuw geschilderd zodat de opschriften weer goed te lezen zijn. Voor sommige moet je wel de Hebreeuws taal machtig zijn.

Zondag 12 september 2021 is de begraafplaats open en vrij toegankelijk te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur. Sjef van den Bijgaart, een van de bestuursleden van de Stichting Behoud Joodse begraafplaats geeft uitleg en demonstreert de techniek van het schilderen van de grafstenen. Ook is een register aanwezig aan de hand waarvan elke grafsteen van een overledene opgezocht kan worden. Bij het bezoek van de begraafplaats dienen mannen een hoofddeksel op te hebben. Desgewenst kunt u gebruik maken van een keppeltje die ter plaatse aanwezig zijn. U bent van harte welkom.