bosch car service

Struikelstenen in Oisterwijk aangevuld met nieuwe serie


Op donderdag 9 september werden er vijf struikelstenen geplaatst voor de woning Adervendreef 2 in Oisterwijk. Het is een aanvulling op een eerdere serie struikelstenen die voorgaande jaren werden aangebracht in het straatwerk.

Struikelstenen in het straatwerk, attenderen passanten op de gebeurtenissen in de oorlog (Bron: Facebook Lovo)

Familie, vrienden en belangstellenden van de toen omgekomen slachtoffers Salomon en Petronella Heijmans-van Ments, Reine Heijmans en Max en Annie Heijmans-Spanjaard, werden vanuit het gemeentehuis met de Parel Express naar de Adervendreef gebracht. Na de ceremonie verplaatste de delegatie zich naar het oorlogsmonument, alwaar er nog een herdenking plaatsvond. Hier werden bloemen gelegd, er werd een gedicht voorgelezen door leerlingen van basisschool De Tovervogel en een minuut stilte gehouden. Na afloop werd er nog gezamenlijk een drankje genuttigd in het oude raadhuis om na te praten.

Lovo heeft beelden gemaakt van deze bijeenkomst, die worden binnenkort uitgezonden.

Lees meer onder de foto…

Bij het oorlogsmonument werd een herdenking gehouden (Bron: Facebook Lovo)

 

 

De werkgroep Struikelstenen Oisterwijk is in 2017 gestart om een bijzondere groep oorlogsslachtoffers op een speciale wijze te herdenken. Deze oorlogsslachtoffers zijn mensen die vanwege hun geloof, huidskleur of geaardheid door de Duitse bezetter zijn opgepakt en in kampen omgekomen. De lijst telt ruim 20 joodse mensen die in Oisterwijk hebben gewoond, en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord in een concentratiekamp

 

De werkgroep heeft in 2020 de laatste 12 Struikelstenen ontvangen. Op 9 september werden op twee locaties een aantal stenen gelegd in beperkt gezelschap, vanwege de RIVM-regels.

 

In de ochtend werden familieleden van de desbetreffende omgekomen Joodse mensen  ontvangen op het Oisterwijkse Raadhuis. Daar werden ze welkom geheten worden door  Sjef van den Bijgaart, voorzitter van de werkgroep Struikelstenen en burgemeester Janssen. Na een toelichting door Sjef van den Bijgaart, voorzitter van de werkgroep en een toespraak van Jeroen van den, Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, startte de steenlegging, met 5 stenen ter herdenking aan de familie Heijmans aan de Adervendreef. Op de Lind 2 komt later nog een steen voor Sarah van Oss. Bij elke steenlegging gaf werkgroeplid Peter Slingerland een korte toelichting.

 

Om deze mensen te herdenken worden er, sinds een aantal jaren, overal in Europa struikelstenen voor woningen geplaatst van waaruit mensen zijn afgevoerd naar kampen. Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen). De initiatiefnemer Gunter Demnig zegt hierover: “Je struikelt er over met je hart en hoofd en moet buigen om ze te lezen.“ Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen van waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Op plekken waar de oorspronkelijke huizen verdwenen zijn, maar vroeger slachtoffers van de Duitse bezetter hebben gewoond, komt eveneens een “Struikelsteen”.