bosch car service

Openluchtbad Staalbergven in Oisterwijk behouden maar voor wie?


Gemeente Oisterwijk is voornemens een flinke investering te doen om het Oisterwijkse openluchtbad Staalbergven te behouden. De vraag is voor wie? In onderstaande ingezonden brief komt die vraag aan bod:

Staalbergven behouden, waar is iedereen?

De kogel is (eindelijk!) door de kerk: Staalbergven blijft behouden. Maar wie betaalt de 3,4 miljoen euro voor de renovatie en zo’n 225.000 euro aan exploitatiekosten per jaar? Van de zwemmers moet Staalbergven het niet hebben, in ieder geval dit jaar niet. Natuurlijk: het was een koude zomer. Maar bij 20 graden kun je in de openlucht prima zwemmen en het buitenbad was bijna elke dag open. Geregeld liepen er meer personeelsleden dan bezoekers rond. Wij waren al 25 jaar niet meer in Staalbergven geweest. Voor dit seizoen hadden we een strippenkaart en dus gingen we er weer eens baantjes trekken. Bij Den Donk hoefden we deze zomer niet te zijn; daar was het bijna elke dag Zed en Sop.

Het is ’s morgens nog fris bij de kassa van Staalbergven. We zijn (bijna) de enige bezoekers. Waar is iedereen? Waar zijn die 2000 mensen die per dag bij Staalbergven kunnen reserveren? Er zijn dagen met maar 5 (!) reserveringen, horen we van een van de medewerkers. Als we binnen zijn, zien we dat er in 25 jaar maar weinig is veranderd. Alles oogt gedateerd. Lockers voor onze kleren zijn er niet. Douchen kan alleen met koud water. En als je vanuit het wedstrijdbad naar het toilet wilt, moet je een flinke wandeling maken. Toch trekken we vrolijk onze baantjes. Wat een rust! In het water om ons heen zien we dennennaalden en bladeren. Dat hoort bij een bad in de natuur, toch? Maar we zien ook kikkers verwoede pogingen doen om uit het zwembad te komen. Verdwaalde jonkies maar ook oudjes die dachten in een ven te springen. We helpen een paar kikkers op de kant. Op de bodem van het bad zien we de kikkers voor wie onze hulp helaas te laat komt.

Het zwembad is bijna leeg (Bron: Lia Smulders).

Staalbergven blijft dus behouden. Maar gaan we er ook zwemmen als het een paar graden minder warm is? Zijn de kosten niet veel te hoog voor die 5 maanden per jaar dat het bad geopend is? Wat mij betreft had Staalbergven teruggegeven mogen worden aan de natuur. Het is het leefgebied van de dieren, niet van de mens. Waarom Den Donk niet uitgebreid met een 2e bad? Dan krijgt iedereen meer ruimte om te zwemmen. En niet alleen als het warm is in de zomer maar het hele jaar door.

Lia Smulders