bosch car service

Oisterwijkse Monumentenprijs voor Ad Wolfs Moergestel


Burgemeester Hans Janssen verraste Ad Wolfs Adr. Zn. én zijn familie vrijdagmiddag met bloemen en een oorkonde voor zijn jarenlange inspanningen voor het behoud van het cultureel erfgoed van Moergestel in de breedste zin van het woord. Ad mocht hiervoor de jaarlijkse Oisterwijkse Monumentenprijs ontvangen.

Foto’s bij publicaties, zoals deze van soldaten op de achterplaats van hengstenhouderij Timmermans aan de Schoolstraat te Moergestel, komen regelmatig uit het archief van Ad Wolfs Adr. Zn.

Als kind uit een gezin waar vader reeds werkzaam was bij een groot schoenfabriek, kreeg hij tijdig het ‘leergevoel’ met de paplepel toegediend. Zelf heeft hij ook nog enkele jaren bij van Bommel gewerkt. Volgens intimi heeft hij, slim als hij was, tijdig van zijn werk zijn hobby gemaakt en is beroepsmatig een andere weg ingegaan. De liefde voor Moergestel en het schoenmakersvak heeft hij echter altijd vastgehouden. Uit deze betrokkenheid is een soort van positieve verzamelwoede ontstaan die betrekking had op alles. Of het nu gebouwen, straten, wijken of het verenigingsleven was, alles kwam bij hem langs en hij heeft dat minutieus geregistreerd en gearchiveerd. Alles met de steeds terugkerende motivatie: ‘Ik doe het niet voor mezelf maar voor Gèstel!’.

Een groot deel van zijn levenswerk is te zien in het bedrijfsmuseum van Schoenfabriek Wed. J.P. van Bommel B.V in Moergestel. Hoewel hij nog steeds bezig is erfgoedstukken aan zijn collectie toe te voegen, is hij ook bezig de continuïteit van zijn werk naar de toekomst toe te waarborgen. Dit is een zorg die hij heeft en geregeld ook deelt met anderen. ‘Toch zonde als dit allemaal verloren gaat’, is een veel gebruikte en belangrijke uitspraak van hem. Wellicht kan de erkenning voor zijn levenswerk middels deze prijs een positieve bijdrage leveren aan de continuïteit van zijn oeuvre.