vacature

Laatste serie struikelstenen in Oisterwijk worden half oktober gelegd


De werkgroep Struikelstenen Oisterwijk is in 2017 gestart om een bijzondere groep oorlogsslachtoffers op een speciale wijze te herdenken. Half oktober volgt de laatste serie.

De oorlogsslachtoffers die worden herdacht met struikelstenen zijn mensen die vanwege hun geloof, huidskleur of geaardheid door de Duitse bezetter zijn opgepakt en in kampen omgekomen. De lijst telt 23 joodse mensen die in Oisterwijk hebben gewoond, en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord in een concentratiekamp. In 2019 werden al op enkele locaties in Oisterwijk struikelstenen gelegd door Gunther Demnig, Duitse kunstenaar en de initiator van dit project dat in geheel Europa wordt uitgerold. Op 9 september werden door familieleden van de familie Heijmans vijf stenen gelegd aan de Adervendreef. Op 14 oktober zullen de laatste struikelstenen in Oisterwijk gelegd worden.

Struikelstenen in het straatwerk, attenderen passanten op de gebeurtenissen in de oorlog (Bron: Facebook Lovo)

Er wordt gestart om 13.40 uur op Baaneind 12 in Heukelom. Daarna worden er stenen gelegd aan de Kerkstraat 33, De Lind 2, Burgemeester Canterslaan 5 en, tot slot, aan de Bremlaan 1. In de ochtend worden familieleden van de desbetreffende omgekomen Joodse mensen ontvangen op het Oisterwijkse Raadhuis. Daar zullen ze welkom geheten worden door de Sjef van den Bijgaart, voorzitter van de werkgroep Struikelstenen, en burgemeester Hans Janssen. Na een toelichting door Kees Welmers volgt een toespraak door René Kok, lid van de Raad van Toezicht van het Nationaal Monument Kamp Vught.

Om de slachtoffers te herdenken worden er, sinds een aantal jaren, overal in Europa struikelstenen voor woningen geplaatst van waaruit mensen zijn afgevoerd naar kampen. Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen). Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen van waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Op plekken waar de oorspronkelijke huizen verdwenen zijn, maar vroeger slachtoffers van de Duitse bezetter hebben gewoond, komt eveneens een Struikelsteen.