The Make

Karel Groenland Cultuurprijs gaat naar Haaren


Vrijdagavond 24 september werd in Cultuurcentrum Tiliander de Karel Groenland Cultuurprijs uitgereikt aan de auteurs van het boek “Haaren, een wandelend dorp”. Zij ontvingen de prijs uit handen van Mies Groenland, weduwe van de naamgever van de prijs.

De cultuurprijs is vernoemd naar Karel Groenland (Foto: Joris van der Pijll).

De cultuurprijs is een initiatief van de Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur, die tevens de jaarlijkse schrijfwedstrijd voor de lokale basisscholen organiseert. De prijs bestaat uit een geldbedrag en het aanbod gratis gebruik te maken van de (theater- ) faciliteiten van één van de gemeentelijke culturele centra. Hij wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instantie die zich in het voorafgaande culturele seizoen bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de sector. De jury kiest uit de binnengekomen voordrachten vijf kandidaten uit die in haar ogen een bijzondere vermelding en een nominatie voor de prijs verdienen. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op de avond van de uitreiking, in het bijzijn van alle genomineerden.

Na een zwaar seizoen voor de culturele sector, waarin het uitoefenen van de gebruikelijke activiteiten beperkt, zo niet onmogelijk waren, besloot de organisatie om de prijs deze keer op te dragen aan mensen die in Coronatijd op de achtergrond toch actief zijn gebleven. Dat leverde de volgende nominaties op:

  • Harmonieorkest Asterius, die in een periode, waarin verenigingen massaal dreigden om te vallen, bleef floreren en zich onverminderd bleef inzetten voor muziekeducatie;
  • Huub Groenland, organisatorische duizendpoot en drijvende kracht achter talloze verenigingen en activiteiten;
  • Oisterwijk In Beeld, een groep vrijwilligers die op een creatieve manier de lokale samenleving registreert;
  • Albert Nooren, met zijn gouden handen een onmisbare stille kracht voor het verenigingsleven;
  • Het boek “Haaren, een wandelend dorp”, een mooi historisch document, gemaakt vóór en dóór de Haarense gemeenschap.

Deze laatste werd verkozen tot winnaar. Het winnende boek is als geschenk aan alle inwoners van Haaren aangeboden, vanwege het samengaan met de gemeente Oisterwijk.

De makers van het boek nemen de prijs in ontvangst (Foto: Nel Verstijnen).