Krekul

Horeca in gemeente Oisterwijk doet niet mee aan anti-vaxxers en corona-check weigeraars


Een brief met een oproep de coronacheck achterwege te laten; een stickers voor op de deur; een website met alle namen van de deelnemers…

In Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk is het de anti-vaxxers en anit-checkers nog niet gelukt de horeca te verleiden tot openlijke ongehoorzaamheid.

Kim Tjoa en Stefanie Vulders

Jurist, Oisterwijker en beoogd raadslid Kim Tjoa beweert dat het zou mogen. Volgens hem zou de horeca de controle aan de deur mogen weigeren, als ze binnen de 1,5 meter regel zouden hanteren. Voor wie daar aan mee werkt, zijn stickers beschikbaar, waarmee de horeca als ‘Vrijheids-zone’ aangemerkt kan worden. Tegelijk geeft men daarmee aan dat andere horeca niet ‘vrij’ zijn. Deze gedachte sluit aan bij het eerder fel omstreden vergelijk door onder andere Tjoa, tussen de corona-maatregelen en de Jodenster (klik hier) . Het past ook bij de stroming die partijcollega en voormalig raadslid Stefanie Vulders naleeft: Vrij Bij Mij (klik hier). Beide kregen bij de laatste verkiezingen onvoldoende stemmen voor een zetel in de Oisterwijkse raad.

Boete

De sticker zoals die bij de horeca in de bus is gedaan…

Volgens zowel de landelijke als de lokale overheid, is controleren aan de deur verplicht. Alle horecagelegenheden moeten hun bezoekers controleren op de daarvoor beschikbare QR-code. Die geeft middels een app of op papier aan of de persoon een vaccin heeft gehad, getest is of recent is hersteld van corona. In een interview met het Reformatorisch Dagblad (klik hier) stelt Tjoa dat BOA’s niet zullen handhaven als de horeca zich aan de 1,5 meter regel houdt. De brief aan de horeca bevatte eenzelfde boodschap. Gemeente Oisterwijk heeft echter duidelijk laten weten te controleren op het controleren; zonder corona-check volgt een boete (klik hier).

Zonder prik
In de brief en met de deurstickers, die bij de horecagelegenheden in de bus zijn gevallen, worden de horeca uitbaters ook opgeroepen zich aan te melden op de website Horecazonderprik.nl Zover nu bekend is er geen enkele ondernemer in Haaren, Heukelom, Moergestel of Oisterwijk die daar in mee is gegaan.