anytime

Herontdekking van een bijzonder kunstwerk uit Oisterwijkse Kerkstraat


Ooit heeft aan de Kerkstraat in Oisterwijk een school gestaan met de naam: Johannes de Doper. O.a. de Fraters van Tilburg gaven er les. De school werd in 1922 in gebruik genomen. In de voorgevel, aan de noordkant van het gebouw, werd bij de bouw, ter hoogte van de eerste verdieping, een groot in kleuren uitgevoerd tegeltableau aangebracht, dat de patroonheilige van de school voorstelt. Johannes de Doper.

door Martin van der Waals

Deze Bijbelse profeet leefde in de woestijn en doopte mensen in de rivier de Jordaan, waaronder ook Jezus. Het ontwerp voor het tableau (dik drie meter hoog en twee meter breed) werd gemaakt door de Tilburgse kunstenaar August van Os (1883-1940) Het werd bij de sinds 1653 bestaande aardewerkfabriek De Porceleyne Fles in Delft vervaardigd. Om en nabij de 660 tegels vormen samen de figuur van Johannes de Doper als ‘roepende in de woestijn’.

De school kwam leeg te staan en werd in 1984-’85 afgebroken. Maar voorafgaand aan de sloop gebeurt er iets wonderlijks… Oisterwijker Marinus Leermakers (1935-2019) vond het erg dat het tableau verloren zou gaan. Dus is hij toestemming gaan vragen het van de gevel te mogen verwijderen. Die toestemming kwam er, en Marinus heeft wekenlang gewerkt om het tableau tegel voor tegel van de gevel te beitelen, om vervolgens de tegels schoon te bikken en netjes gesorteerd te verpakken. Hij heeft het aangeboden aan het toenmalige kerkbestuur. Het is kort daarna terechtgekomen in een kelder van de Petruskerk. Daar is het tot voor kort al die jaren blijven liggen. Hoewel Marinus zelf jarenlang heeft geijverd voor herbestemming, is dat er nooit van gekomen.

Omstreeks een half jaar geleden ontdekte een vrijwilliger het tableau in de kelder van de kerk. Hij benaderde een lid van Oisterwijks’ ‘historische vereniging’ heemkundekring De Kleine Meijerij. Deze laatste heeft het tableau aanbevolen bij Marcel en Angèle van Riel van monument van Riel. Die hebben zich erover ontfermd en inmiddels is het tableau door hen naar Heukelom gebracht en weer volledig gerestaureerd. Na bijna 40 jaar kunnen we zeggen: (her)bestemming bereikt! Onthulling volgt nog.

Het tegeltableau is gerestaureerd (Foto: Els Oomis – Oisterwijk in Beeld).