The Make

Grenzen van de Verenigde Staten zijn weer open*


Op maandag kondigden de Amerikaanse autoriteiten dan eindelijk de langverwachte heropening van de grenzen aan. Vanaf begin november zullen buitenlandse toeristen weer van harte welkom zijn, mits ze volledig gevaccineerd zijn en zich aan de andere voorwaarden voor een reis naar Amerika houden, zoals het aanvragen van een ESTA of visum. In dit artikel vind je enkele hoogtepunten van dit enorme land en lees je meer informatie over de voorbereidingen die je moet treffen.

Natuur en stad

Er zijn verschillende prachtige nationale parken in de Verenigde Staten, denk maar aan de wereldberoemde Grand Canyon, Yellowstone en Yosemite. Een ander nationaal park dat absoluut de moeite waard is, is Sequoia National Park. De reuzensequoia’s die hier groeien – en waaraan het park haar naam ontleent – geven iedereen het gevoel klein te zijn, een unieke ervaring. Er zijn verschillende nationale parken in Amerika die door de UNESCO tot werelderfgoed zijn verklaard (waaronder de hierboven genoemde), wat op zich al reden genoeg is om te geloven dat ze een bezoek waard zijn. Andere nationale parken die deel uitmaken van deze prestigieuze lijst zijn onder andere Mesa Verde National Park, dat na Yellowstone het grootste nationale park van de VS is en vele archeologische vindplaatsen heeft, Mammoth Cave National Park, waarin het grootste grottencomplex ter wereld ligt, Hawaii Volcanoes National Park, dat dankzij honderdduizenden jaren vulkanisme een surrealistisch landschap heeft dat prachtig is om te zien en het Internationaal vredespark Waterton Glacier, dat het Canadese Waterton Lakes National Park en het Amerikaanse Glacier National Park omvat. In beide parken vindt men ongerepte landschappen van adembenemende schoonheid.

Amerika is weer open (Bron: Unsplash: https://unsplash.com/photos/dhsMqSP0o_s)

Naast prachtige natuurlandschappen zijn er in Amerika ook internationaal bekende steden te vinden die veel toeristen graag bezoeken. New York is zonder twijfel een van de meest populaire en beroemde steden van Amerika, zo niet de meest beroemde. In de stad, die op zichzelf al beroemd is, zijn er bovendien beroemde bezienswaardigheden te vinden, zoals het Vrijheidsbeeld, Times Square, Central Park en Broadway. Andere bekende steden zijn San Francisco met zijn Golden Gate Bridge, Las Vegas, Washington D.C., Los Angeles, Chicago en Miami. Voor wie een stad wil bezoeken die een beetje anders is dan de andere, is het een goed idee om een bezoek te brengen aan New Orleans, waar men duidelijk de Franse en Spaanse invloeden ziet.

Op tijd een ESTA aanvragen
Iedereen die een reis wil maken naar Amerika, heeft daarvoor een visum of ESTA nodig. Voor Nederlanders die naar Amerika reizen voor een vakantie of zakenreis is het over het algemeen niet nodig om een visum aan te vragen; zij kunnen eenvoudig online een ESTA aanvragen. Het aanvragen van een ESTA is eenvoudiger en goedkoper dan het aanvragen van een visum. Dit kan namelijk volledig online. Dit betekent dat het niet meer nodig is om een bezoek te brengen aan het Amerikaanse consulaat in Amsterdam, waardoor inwoners van Oisterwijk zich al gauw zo’n 1,5 uur reistijd besparen. Voor het invullen van het aanvraagformulier zijn slechts enkele minuten nodig. Nadat de kosten zijn voldaan, wordt de aanvraag gemiddeld binnen 72 uur verwerkt. Na goedkeuring van de aanvraag ontvangt men een bevestiging van de toekenning van het ESTA via e-mail.

Het ESTA heeft een geldigheidsduur van 2 jaar vanaf het moment van toekenning. Gedurende deze twee jaar mag men een onbeperkt aantal reizen naar Amerika maken, waarbij elk verblijf maximaal 90 dagen mag duren, het is dus geen probleem als het niet lukt alle nationale parken of steden in één reis te bezoeken.

Vaccinaties halen bij de GGD in Tilburg
Denk er ook op tijd aan om de benodigde vaccinaties te halen voor een reis buiten Europa. Zoek op internet welke vaccinaties je voor een reis naar Amerika nodig hebt of bespreek jouw persoonlijke situatie met je huisarts. Sommige vaccinaties dien je al een halfjaar voor vertrek te hebben gehaald, dus maak hier op tijd een afspraak voor bij de GGD Tilburg. Voor inwoners van Oisterwijk is dit de dichtstbijzijnde GGD-locatie.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer