glasvezel

Bijzondere film over Haarens kasteel Nemerlaer (+ Trailer)


Oisterwijk in Beeld verwelkomt Haaren bij Oisterwijk! Ze maakten al heel wat films over bijzondere mensen en gebeurtenissen in Oisterwijk, zoals over verzetsman Van de Weijer en de prachtige natuurfilm. Op 29 oktober kunt u in de Tiliander de nieuwste film zien van Oisterwijk in Beeld waar twee jaar aan gewerkt is.

Nemerlaer Oisterwijk in Beeld

Opnames op het landgoed (Foto: Oisterwijk in Beeld)

Bijzonder project

Dit keer wil de club op haar eigen wijze aandacht geven aan de samenvoeging van Haaren en Oisterwijk, met een bijzondere film over het Haarense kasteel Nemerlaer. De titel: De verborgen verhalen van Nemerlaer. Er ging veel research aan vooraf. Eind 2019 werd het draaiboek geschreven waarna gestart werd met de opnames. Daarvoor werden locaties bezocht in Heeswijk-Dinther, Den Bosch, de abdij van Berne maar ook Gent in België en natuurlijk op het landgoed van het kasteel. Heel wat mensen die in de loop van de geschiedenis nauw betrokken waren bij het verleden van het kasteel wilden voor de camera hun verhaal doen. Ook enkele toonaangevende historici geven uitleg.

Bewogen geschiedenis

De film vertelt de geschiedenis van een kasteel dat al uit 1304 stamt en veel markante bewoners heeft gekend. Over hen en hun leefwijze wordt uitgebreid aandacht besteed waarbij bijzondere onthullingen aan het licht komen. Speciale effecten worden niet geschuwd. Natuurlijk komt ook de legende van het spook weer tot leven. Vooral de rol van de eigenzinnige jonkheer Alberic, zijn buitenechtelijke relatie en de gevolgen daarvan, komen uitgebreid aan bod. Door nagespeelde scenes van opmerkelijke gebeurtenissen en authentiek filmmateriaal krijgt u een goed beeld van het leven op het kasteel en worden verborgen verhalen ontrafeld.

Eindresultaat

In januari dit jaar was al het werk van teee jaar afgerond. Door de coronacrisis lukte het niet om de film toen al aan u te laten zien, maar dat had als voordeel dat een last minute verrassende geschiedkundige ontdekking nog kon worden verwerkt in de film. Binnenkort zal het eindresultaat eindelijk kunnen worden vertoond. De film is op vrijdag 29 oktober om 20.00 uur en op 31 oktober om 14.30 uur te zien in cultuurcentrum de Tiliander aan de Spoorlaan in Oisterwijk. Kaarten kunt u > hier < bestellen. De kosten bedragen slechts € 4,50.

Nieuwsgierig geworden? U bent van harte uitgenodigd om kennis te maken met dit intrigerende deel van Haaren dat voor velen toch een verborgen verhaal is. De film, die ongeveer een uur duurt, zal menig raadsel ontrafelen, of misschien ook niet!

 

 

Oisterwijk in Beeld