anytime

Eindeloos getouwtrek over arbeidsmigranten op Haarendael gaat verder


Opnieuw, jarenlang was het een discussie, gaat het getouwtrek over Haarendael verder. was het eerst Gemeente Haaren; nu is het einde van het touw in handen van Gemeente Oisterwijk.

Volgens het Brabants Dagblad wil Gemeente Oisterwijk een einde maken aan de huisvesting van de vele arbeidsmigranten. Ook al is het nu brandveilig, gaat de gemeente nu met de totaal 15 bezwaarschriften van omwonenden aan de slag. Het zou kunnen betekenen dat de eerder afgegeven vergunning, die bij de overgang van Haaren naar Oisterwijk ergens in een la was verdwenen, alsnog ingetrokken wordt.

De brand sloeg in 2019 letterlijk een gat in het historisch monument (Foto: Toby de Kort)

In het geval dat de gemeente inderdaad de vergunning intrekt, moeten de 220 arbeidsmigranten elders een woonplek zoeken. En die woonplek is er niet, anders dan bijvoorbeeld het huren of kopen van reguliere gezinswoningen, hetgeen ten koste gaat van het aanbod op de woningmarkt. Grote vraag is waar anders deze arbeidsmigranten zouden kunnen verblijven; een vraag waar op dit moment ook Gemeente Oisterwijk geen antwoord op heeft.

Van handhaving is nu nog geen sprake, omdat de vergunning nog bestaat, en er geen onveilige situaties zijn aangetroffen. Mocht de vergunning inderdaad worden ingetrokken, dan volgt bijna zeker handhaving.