The Make

Column Roland Smulders: Lekker met modder gooien


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

In mijn woonplaats Oisterwijk staan de zaken weer lekker op scherp. Vanuit Den Haag is vanwege de nijpende situatie gevraagd om met spoed extra woonruimte voor vluchtelingen ter beschikking te stellen. Dan krijgen mensen op de Oisterwijkse wachtlijst het altijd heel benauwd. Zij kennen het principe van de communicerende vaten. Een beetje meer voor de ander en een beetje minder voor hen. Zien zij na tien jaar braaf wachten de verwachte woning alsnog aan hun neus voorbijgaan? Ga terug naar start en fluit maar even naar die mooie toekomst. Natuurlijk begrijp ik dat mensen het dan nodig hebben even stoom af te blazen. Zelf zou ik in een dergelijk geval waarschijnlijk ook alle duvels uit de hel vloeken.

Dit gezegd hebbend, ben ik echter wel van mening dat mensen die niet op een huis zitten te wachten, geen olie op het vuur moeten gooien. En zeker niet als alleen met olie wordt gegooid om er politiek garen bij te spinnen. Dus niet lekker met modder gooien om weer enkele simpele figuren over te halen volgende keer op je te stemmen. Steeds als het gebeurt denk ik: moet het nu echt op die manier, in zulke denigrerende bewoordingen? Probeer je eens voor te stellen hoe het zou overkomen als wij op zoek moesten naar een veilige haven met voldoende te eten en een beschermend dak boven het hoofd. Dan wil je als eerste toch ook niet een scheldwoord naar je hoofd krijgen.

In Oisterwijk mag je zeggen wat je denkt, maar het hoeft toch niet de populistische onzin te zijn waarmee Geert Wilders en Mijnheer de Uil hun zieltjes proberen te winnen. De politiek leider van een toch best grote partij heeft het helemaal niet nodig haar punten te scoren over de rug van mensen die ooit hoopten in Nederland een beter bestaan op te bouwen. Nee, dat zijn niet altijd echte vluchtelingen. Maar het zijn ook niet allemaal ‘de rotzakken’ waarvoor zij nu worden uitgemaakt door iemand bij wie meestal wel iets eetbaars op tafel staat. Het geeft hen geen recht op een woning, maar wel op een beetje Respect. Het besmeuren van mensen die dat niet verdienen stelt uiteindelijk vooral de partij die met vuil gooit in een kwaad daglicht. Volgens mij is dat alleen al een goede reden er niet aan te beginnen.

Waarom zou je het ook doen? Wie niet wordt erkend als vluchteling, zal geen voorrang krijgen bij het uitdelen van woningen. Het dient geen enkel doel deze mensen in de discussie te betrekken door het lanceren van een onzinnige opmerking uit de heup. De paar lieden die zich daardoor laten verleiden, wegen niet op tegen de mensen die geen zin hebben bij een dergelijke groep te horen. Ook in de politiek geldt het principe dat goedkoop meestal duurkoop blijkt te zijn.

 

 

 

Roland Smulders