genieten

Burgemeester en Tijmen openen nieuwe school in Oisterwijk


Op maandag 6 september opende basisschool de Nieuwe Linde haar deuren voor de eerste leerlingen. Dertig leerlingen van groep één tot met zeven, verdeeld over drie klassen zijn enthousiast aan het nieuwe schooljaar begonnen. De officiële opening van de Nieuwe Linde vond plaats op vrijdag 10 september. Burgemeester Hans Janssen knipte samen met één van de leerlingen het lintje door waarna aanwezige uit de buurt, betrokkenen, ouders en samenwerkingspartners de school konden bewonderen.

Burgemeester Hans Janssen helpt Tijmen om het lintje door te knippen.

In de eerste week was er voor de leerlingen al heel wat te ontdekken. Wanneer je de school binnenkomt, zie je een huiselijke sfeer. De kleuters zijn buiten aan het spelen; samen proberen ze met buizen, tape en veel water in de zandbak een werkende waterleiding te maken. ‘De loodgieter is net geweest, en de hoofdkraan moest even worden afgesloten. Dat geeft de kinderen gelijk allerlei spelideeën!’ aldus leerkracht Evy. Betekenisvol leren in relatie tot de maatschappij, een van de kernwaarde van deze school wordt hier gelijk in de praktijk gebracht.

In de aula van de school bestuderen een aantal kinderen uit de middenbouwgroep het wormenhotel. ‘Dat gebruiken we voor ons groenafval!’. Natuureducatie wordt zo spelenderwijs onderdeel van hun dag. De kinderen uit de bovenbouw lezen in hun eigen boek. ‘Om kinderen te motiveren voor het lezen, vinden we het belangrijk dat ze zélf kiezen welke boeken ze interessant vinden. Dat kan een avontuurlijk boek zijn, een sprookjesboek maar ook een informatieboek.’ Op deze manier leren ze vanuit een intrinsieke motivatie te lezen en breiden ze hun woordenschat uit.

Door vrijwilligers werd de afgelopen maanden hard gewerkt om het schoolgebouw aan de Postelein 2 klaar te maken voor het onderwijs van de Nieuwe Linde. Naast het schoolgebouw en het schoolplein, zullen de leerlingen ook regelmatig gebruik maken van de schooltuin aan de Molenbaan. In het schoolgebouw in de wijk Pannenschuur is een schoolkeuken geplaatst om met de leerlingen de oogst uit de tuin ook met elkaar te kunnen bereiden.