baderie

Beeldbank Oisterwijk: Van Hepscheuten


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Jan van Rijthoven over Van Hepscheuten

Jan van Rijthoven (Fragment uit de film van Lovo)

Jan van Rijthoven liet zijn sporen massaal na in Oisterwijk. Eind 2017 liet hij plots het leven bij een medische ingreep, maar op velerlei -vaak creatief- terrein wordt zijn naam nog menigmaal genoemd. Hij was dan ook van vele markten thuis. Veel van Jan’s activiteiten waren theatergerelateerd. Muziek maken, cabaretspel, typetjes neerzetten, toneelspelen, verhalen vertellen, regisseren, revue produceren, tonproaten, en liedteksten maken. We kennen hem als stadsdichter en stadsprins, hij schreef de tekst voor het Oisterwijk 800 jaar-lied en maakte jarenlang Het Schurend Scharnierke met Karel Groenland. Naast de publicaties van cartoons in boekvorm verschenen van hem de laatste jaren ook romans. In 1993, Jan was toen 50 jaren, vroeg LOVO’s Hans van Meerten hem het hemd van het lijf over Jan’s alter ego Van Hepscheuten, onder welk pseudoniem hij met Kees Wouters cartoons publiceerde en bij het tonpraten zijn personage liet sauwelen.

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk