anytime

Aanleg glasvezel in Haaren en Moergestel is niet verplicht


De folder die recent bij inwoners van Haaren en Moergestel in de bus viel, over de aanleg van glasvezelkabels voor internet, kan de indruk wekken dat de aanleg en gebruik daarvan verplicht is. Uit navraag bij de gemeente blijkt dat hier geen sprake van is.

Via de kabel, telefoonlijn, glasvezel of mobiel internet?

De aanleg van de kabel is voor inwoners gratis; het gebruik daarvan niet. Hoewel de folder die afgelopen week bij inwoners in de bus viel de indruk kan wekken dat de aanleg in uw woning vast staat om uitgevoerd te worden, hebben inwoners zeker een keuze. Gemeente Oisterwijk laat weten dat de aanleg in de straat wel altijd doorgaat, en ook de verdeelstations worden zonder bezwaarmogelijkheden geplaatst.

In de tuin en bij mensen in huis is het aan de bewoners om daar al of geen toestemming voor te geven. Goed is te weten, dat inwoners die de aanleg van deze kabels nu niet wensen, dit achteraf alsnog kunnen laten doen. Uiteraard zijn daar dan wel kosten aan verbonden. Een woordvoerder van deltakabel laat weten: ‘Zover dat binnen de bebouwde kom is, bedragen de aansluitkosten 650 euro.’

Vergunning

De gemeente geeft, als de geplande aanleg van de kabels aan de voorwaarden voldoet, vergunning voor de aanleg in de openbare ruimte. Ook worden er in de gehele gemeente een zestal verdeelstations gebouwd (POP – Point of Presence). ‘De plaats van de POP in Moergestel is aan de Krijtestraat, in het plantsoen tussen de weg en het speelveldje. Deze staat nagenoeg uit het zicht. De rest van de ‘knooppunten’ komt ondergronds.’ De kast in Haaren is nog niet bekend, maar de woordvoerder van de gemeente laat weten, dat als deze in de buurt van omwonenden geplaatst wordt, de direct betrokken hierover worden geïnformeerd. Formeel bezwaar maken op deze plaatsing kan volgens de gemeente niet.

Abonnement

De aanleg van glasvezelkabel is op dit moment gratis en mogelijk voor de toekomst verstandig. Ook de plek waar deze kabel het huis binnen komt, kan in overleg met de installateur bepaald worden. Als de kabel er straks ligt, is het gebruik daarvan niet gratis, en ook niet verplicht. De consument is vrij om in te gaan op het aanbod van Deltafiber. Voor wie bijvoorbeeld graag gebruik wil blijven maken van de aansluiting van KPN, Ziggo of draadloos internet via het 4G of 5G netwerk is daar vrij in.

Sneller

Glasvezel staat bekend om snel internet met een hoge capaciteit. Ook andere aanbieders bedenken steeds nieuwe ontwikkeling om via hun bekabeling snel internet met verhoogde capaciteit aan te bieden. Daarbij is het ook goed om te kijken naar de behoefte, de benodigde snelheid en capaciteit van de internetgebruikers. De consument kan vervolgens zelf afwegen welke techniek, aanbieder, kosten en gebruiksgemak het beste bij zijn of haar situatie past.

Tot slot, of misschien beter om daarmee te beginnen, is het ook verstandig de apparatuur in huis te (laten) controleren. Snel internet op een trage PC schiet niet op. En soms helpt het al om bij de bestaande aanbieder een nieuwe modem en/of router aan te vragen. Die aanbieders kijken uw installatie veelal maar al te graag na, om u als klant te kunnen behouden…