lezing goed oud worden

Live muziek mag op het terras in Oisterwijk soms wel en soms niet


Een beetje vreemd is het wel, en diverse overheden weten dan ook niet wat ze ermee aan moeten. In Oisterwijk mag de ene horecaondernemer geen live muziek op het terras; anderen mogen dat wel.

Zeker is dat de activiteiten die door mogen gaan een welkome afwisseling zijn in de lange periode van lockdown; voor diegene die nu niet mogen is het tegenstrijdig en een bron van irritatie en onbegrip. Met name omdat de omstandigheden hetzelfde zijn of soms zelfs beter, zover het gaat om de reden van die beperking: ‘Besmettingen beheersen’. Die beperkende maatregel is op zichzelf duidelijk. Rijksoverheid stelt voor de horeca (binnen en buiten) onder andere: ‘Entertainment is niet toegestaan. Optredens en beeldschermen zijn niet toegestaan, en er mag geen harde muziek gedraaid worden.’ Voor theaters geldt deze beperking niet; echter daar waar horeca aanwezig is in of bij theaters gelden dezelfde regels als voor andere horeca.

Tuff Enuff mag niet optreden in Heukelom

De praktijk

Donderdagavond staat een Franse avond op de agenda van de Rode Lelie, het boscafé op het terrein van het Natuurtheater, waar bezoekers vooraf kunnen reserveren voor een diner met live muziek op het terras. Mie Pieters in Heukelom heeft de bekende zondagmiddag optredens moeten annuleren, want live muziek op het terras is verboden, ook als bezoekers vooraf reserveren. Oisterwijk in Concert op het Lindeplein, waarvoor door de organisatie tickets verkocht zijn met live muziek en diner op de terrassen op het plein, kan en mag wel. Alle drie in de openlucht, alle drie met zitplaatsen, 1,5 meter afstand tussen de tafels, alle drie bij horeca, alle drie zonder corona-checkapp, met gezondheidsverklaring en reserveren, alle drie met live muziek…

Ingewikkeld

Volgens Gemeente Oisterwijk mag livemuziek inderdaad niet op het terras van Mie Pieters. Ook bij de Rode lelie op het terras zou dat niet mogen. Live muziek in het Natuurtheater mag wel (is een theater); of het diner (horeca) in het theater geserveerd mag worden daar geeft de gemeente vooralsnog geen standpunt over. Oisterwijk in Concert mag in ieder geval wel want ‘dat is niet op een terras van een horeca-inrichting’, zo laat de woordvoerder van de gemeente weten; het podium staat naast en niet op het terras.

Dat dit alles ingewikkeld is blijkt uit het feit dat de verschillende overheden die hierbij betrokken zijn met vragen geen raad weten. Gemeente Oisterwijk heeft die uitleg (nog) niet paraat; Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weet het niet en verwijst naar Ministerie van Economische Zaken en Klimaat; ook die hebben er geen antwoord op en willen niet ingaan op lokale situaties, daarover gaat de Veiligheidsregio.

Veiligheidsregio

Regionaal werken gemeenten samen in de Veiligheidsregio, en aldaar is een specialist voor coronamaatregelen. Deze adviseur weet alles van de maatregelen: ‘De regels zijn enorm complex, en moeten per situatie door de gemeente bekeken worden.’ Deze adviseur moet erkennen dat er situaties zijn, tussen gemeenten onderling en ook per gemeente, die voor discussie zorgen. ‘Het is haast niet uit te leggen. Het doel van de regels is om besmettingen te beheersen. In de cultuursector mag livemuziek wel, maar bij de horeca niet.’ Locaties die beide omvatten geven verwarring, zo blijkt. Daarover stelt de Rijksoverheid: ‘Voor de horeca van culturele instellingen gelden de regels voor horecagelegenheden en evenementenlocaties.’

Wie het tot slot goed zou kunnen uitleggen is de woordvoerder van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie. In eerste instantie stelt deze daar inderdaad een uitspraak over te kunnen doen. Wat in Oisterwijk gebeurt is volgens hem dan ook niet helemaal juist, maar na ruggespraak met hun jurist en overleg met Gemeente Oisterwijk komt hij hier echter op terug: ‘Ik vind het lastig om op afstand antwoord te geven, omdat ik de lokale situatie onvoldoende ken.’ De aanvullende uitleg wacht vanwege vakantie, zo laat de gemeente weten.

Update: Het ziet er in de praktijk hetzelfde uit, het lijkt vreemd, maar het mag.

Gemeente Oisterwijk heeft aanvullende uitleg gegeven hoe het volgens hen kan en mag binnen de geldende regels; live muziek ten gehore brengen op het terras. ‘We proberen mee te denken met onze ondernemers, maar moeten ons natuurlijk wel aan de regels houden,’ zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Hiervoor maakt de gemeente gebruik van een uitleg van de Veiligheidsregio: ‘Amusement in de horeca is niet toegestaan. Zowel binnen als op het terras. Evenementen mogen wel onder voorwaarden in de openbare ruimte plaatsvinden. Ook op locaties waar nabij veel horeca is gevestigd. Terrasbezoekers kunnen dan in de praktijk het evenement meebeleven.’ Het betreft hier vergunningsplichtige evenementen. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio is dit gedaan voor evenementen die worden georganiseerd in de buurt van horeca; deze zouden anders niet door kunnen gaan of men zou tijdelijk de terrassen moeten sluiten, en dat vond men ongewenst.

Van deze ruimte is door de gemeente gebruik gemaakt om Oisterwijk in Concert mogelijk te maken. Bij boscafé de Rode Lelie nemen de muzikanten volgens de gemeente niet plaats op, maar een stukje vanaf het terras op een deel van het terrein met theaterbestemming. Ook bijvoorbeeld Mie Pieters zou dit kunnen doen, door de muziek net naast het terras te plaatsen, en hiervoor een evenementenvergunning aan te vragen.

Hiermee is het in de praktijk mogelijk muziek ten gehore te brengen aan de bezoekers van een terras, zonder dat de muziek óp het terras wordt gemaakt, maar er net naast. De woordvoerder van de Veiligheidsregio moet erkennen: ‘Dit schuurt, maar de praktijk is zo, het zijn de regels en het mag.’