Krekul

Oisterwijker plaatst illegaal boom als statement tegen verstening


De aanleg is nog niet klaar, en de gemeente heeft al enige aanplant van groen toegezegd; toch is het beeld wat ontstaat bij de nieuwe Boerenbond en Lidl aanleiding voor discussie.

Eric Roosen met zijn eerste boom voor een beter leefbare omgeving.

Eerst was daar Frans Kapteijns van het B-team die hardop aandacht vroeg voor meer groen, en minder stenen; vandaag kwam Oisterwijker Eric Roosen, duurzaam ondernemer en lid van de koplopersgroep, met een ludieke en duidelijke actie. ‘Ik heb een berk gepland op de gemeentegrond voor het parkeer terrein bij de Lidl en Boerenbond.’

Volgens Roosen staat de berk symbool als pionier in de natuur, ‘veel groen zal volgen. Dit reeds aangelegde parkeerterrein is onomkeerbaar. Het open terrein in handen van Gemeente Oisterwijk is nog in te vullen.’ Het huidige parkeerterrein is eigendom van de beide winkels; de gemeente liet eerder al weten dat op het nog aan te leggen gemeentelijke deel zeker nog groen komt, in de vorm van een rij bomen. Ook zou er volgens het beeldkwaliteitsplan nog een groen haag omheen mogen komen.

Volgens Roosen mag het allemaal wat meer, meer bomen, meer groen, meer schaduw, minder hittestress. ‘Heel dit gebied, met rotonde, winkels, parkeerterreinen en straten is verhard, hetgeen een enorm grote hittestress zal veroorzaken en geen ruimte geeft aan een natuurlijke wateropvang. Als symbool wil ik de gemeente helpen het gesprek open te breken en het juiste voorbeeld te geven door te beginnen met één boom. Ik wil laten zien dat iedere stap uiteindelijk kan lijden tot een gemeenschappelijke duurzame toekomstbestendige en groene oplossing. We moeten nu in actie komen voordat ook dit weer te laat is.’

De boom staat er formeel illegaal, maar wie weet, mag hij van de gemeente blijven staan. Dan is dit de eerste in serie van wat nog komen kan…

Update: De boom is kort hierna plat gedrukt, klik en lees hier meer