anytime

Groen op KVL Oisterwijk tussen de nieuwe gebouwen


Grote monumentale bomen, daaromheen was gras, en daaromheen oude fabriekspanden. Bij aanvang van de herontwikkeling van het KVL-terein bleek uit een prijsvraag van PRO, destijds ondersteund door hun wethouder, dat er centraal een park zou mogen komen.

Later werd het park door de gemeenteraad grotendeels vervangen door appartementen, want grond waar geen huizen komen levert geen geld op, en geld was nodig om het geheel te realiseren. Nieuwe bewoners op KVL, die hun huizen kochten in de wetenschap dat die gebouwen er op termijn zouden komen, hebben geprobeerd dat middengebied groen te houden, maar daar ging de raad niet in mee. Al zouden ze willen; er was eenvoudigweg geen geld voor.

Wel is nu volgens de gemeente in overleg met de omwonenden gekeken naar het ontwerp en de positionering van het appartementengebouw, de inrit van de parkeergarage en realisatie van meer groen op het middenterrein. Het plan betreft twee gebouwen, met daaromheen meer groen dan eerder werd voorzien. De eerder geplande betonnen zogenaamde stelconplaten worden nu grotendeels vervangen voor groen, en rondom de monumentale bomen komt een klein parkje. Voor het Ketelhuis met de stoommachine komt een pleintje voor het organiseren van diverse activiteiten.

Het schetsontwerp met links een rij extra groen en een klein parkje rondom de monumentale bomen (Bron: Gemeente Oisterwijk).