vacature

B-team wint groen na publicatie op Oisterwijk Nieuws


Het leek voorbarig, maar het effect is er. Het B-team (de B van Biodiversiteit) laat weten dat de publicaties effect hebben gehad. Ze zijn uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentekantoor en hebben meer groen kunnen aanbrengen in de plannen.

Eric Roosen was na Frans Kapteijns een van de mensen die een duidelijk statement heeft gemaakt voor meer groen op en rond de parkeerterreinen bij KVL.

Het betreft het parkeerterrein dat gerealiseerd gaat worden naast dat van de Boerenbond en Lidl. Na een overleg tussen de ambtenaren en Frans Kapteijns en Ruud van der Star van het B-team over de situatie op KVL bij de Lidl en Boerenbond, heeft de gemeente de plannen voor haar parkeerterrein gedeeltelijk bijgesteld. Op dat van de Lidl en Boerenbond heeft de gemeente geen invloed op, want dat is van de beide bedrijven.

Het overleg kwam tot stand na publicaties op Oisterwijknieuws.nl. Eerst met een boodschap van Frans Kapteijns (wethouder Dion Dankers noemde dat negatief framen) en later was daar Eric Roosen met zijn boom. ‘Kijkend naar de enorme uitdagingen waar we voor staan m.b.t. hittestress, wateroverlast en biodiversiteit maar ook de uitstraling van Oisterwijk als ‘parel in het groen’ waren velen van mening dat dit parkeerterrein anders vormgegeven had moeten worden,’ aldus Ruud van der Star.

Gemeente Oisterwijk moet onder andere rekening houden met parkeernormen, afspraken met Provincie Brabant en de eigenaar van kantoren op de KVL. Ondanks dat, zijn er in overleg met het B-team aanpassingen gedaan die zorgen voor meer groen. ‘De aanvoerweg naar de gemeentelijke parkeerplaatsen zal niet geasfalteerd worden, maar krijgt een open bestrating. De parkeervakken zullen van grasbetonstenen worden gemaakt, waardoor het niet alleen een groenere uitstraling krijgt, maar ook het regenwater ter plekke in de grond kan infiltreren. Verder zullen wij een advies geven over de bomen en struiken die geplaatst worden. Hierbij zal naar een zo groen mogelijke uitstraling worden gestreefd.’

Voor het naastgelegen terrein van de Boerenbond en Lidl, zal het gemeentelijk projectteam aan de eigenaresse verzoeken in gesprek te gaan met het B-team over mogelijkheden om ook dat parkeerterrein meer hittebestendig te maken. Tot slot zijn afspraken gemaakt over het in de toekomst vroegtijdig betrekken van deze groen liefhebbende inwoners bij indeling van de openbare ruimte.