bosch car service

Oisterwijker Niels Janse staat altijd positief in de wedstrijd


Tijdens de eerste lockdown kreeg ondernemer Niels Janse te horen dat hij zijn restaurant moest sluiten. “Dat was natuurlijk heel erg raar. Op dat moment was de verwachting dat we drie weken dicht zouden gaan. Dat werd helaas veel langer.” Toch weet Niels een manier te vinden om met de situatie om te gaan. “Ik sta altijd positief in de wedstrijd. Ik kijk naar wat wél mogelijk is!”

De eerste weken werden klussen aangepakt die anders bleven liggen. “We hebben verbouwd en gepoetst, dat was wel fijn dat dit eindelijk kon. En ik regelde dat mijn medewerkers gedetacheerd werden bij een industriële bakker. Zo kon ik toch het beste uit de lockdown halen.”

Niels (links) samen met een collega (Bron: Magazine Voor Elkaar)

O’pkikker

Niels voelde zich ook verbonden met het leed van anderen tijdens de coronacrisis. “Ik wilde graag wat voor andere Oisterwijkers doen. In samenwerking met Mentorhulp Oisterwijk boden we maaltijden aan (eenzame) mensen aan. Samen met LOVO tv organiseerden we live streams en tijdens de feestdagen probeerden we altijd iets speciaals te doen. Zo bleven we in contact en probeerden we Oisterwijkers iets positiefs te geven.”

Bezig blijven

Het bedenken van nieuwe menu’s en het maken van lekkere gerechten zorgt ervoor dat Niels bezig blijft: “Het geeft me positieve energie. Zo heb ik een doel voor ogen en dat vind ik belangrijk. Wij verzorgen nu afhaalgerechten en koken bij mensen thuis. Dat is ook erg leuk om te doen.” Niels merkt dat het gevoel van verbondenheid wel is gezakt naarmate de coronacrisis vorderde. “Mensen zijn minder bezig met het ondersteunen van lokale ondernemers door bijvoorbeeld maaltijden af te halen. Je moet reëel zijn, mensen kopen bij ons een avondje uit. Je gaat uit eten voor de sfeer en de gastvrijheid. Nu wij deze ervaring niet meer kunnen geven, blijft er nog maar een deel van je product overeind. Het is niet mijn doel om de beste afhaalzaak te worden, maar om door deze crisis heen te komen en mijn bedrijf overeind te houden.“

Nadenken over je toekomst

Gastheer en kok, Niels Janse (Bron: Magazine Voor Elkaar)

Financieel gezien maakt Niels zich geen zorgen, ondanks dat het een drama is. “Het is iets waar je geen invloed op hebt. Het is niet zo dat ik lachend door deze lockdowns heenga, helemaal niet zelfs. Ik ben bepaalde situaties wel anders gaan zien. Stel dat ik 62 was geweest en bijna met pensioen zou gaan. Hoe was het dan geweest? Daarom vind ik het belangrijk om over de toekomst na te denken. Hoe kan ik mijn inkomsten bijvoorbeeld beter spreiden?”

Delen van je problemen

Wat voor Niels ook heeft geholpen, is het delen van je problemen. “Het is natuurlijk nooit leuk om ergens aan te kloppen en te klagen. Dit is voor jezelf niet leuk, maar ook niet altijd voor een ander. Toch heb ik gemerkt dat het fijn is om jezelf af en toe bloot te geven. Het delen van je verhaal is al de helft van de oplossing. Openheid naar anderen toe is belangrijk. Het leven is nu eenmaal niet altijd een feest. ”Zo heeft hij ook een coach in de arm genomen. “Ik wil waken voor een neerwaartse spiraal. Ik vind het belangrijk om focus te houden. En dat is soms moeilijk. Mijn coach helpt me hierbij. Samen kijken we hoe ik mijn team gemotiveerd houd en hoe ik ervoor zorg dat we straks met dezelfde energie klaar staan voor onze gasten. Met een beetje geluk is dat sneller dan we nu denken. Ik heb er in ieder geval weer zin in om mijn gasten in de watten te leggen!”

Dit artikel (en nog meer mooie verhalen) verscheen in het magazine Voor Elkaar (klik hier), een uitgave voor elkaar, van inwoners, vrijwilligers, organisaties en de gemeente in Oisterwijk. Het interview vond plaats tijdens de lockdown. Gelukkig is het restaurant van Niels Janse weer geopend! Ook werd Niels deze week beloond voor zijn inzet in de Oisterwijkse samenleving (klik hier), met een gemeentelijke onderscheiding.

DTZ logo low