bosch car service

Initiatiefgroep ziet kansen voor Oisterwijks Staalbergven


Afgelopen week hebben Lauran Faas, Harrie Marsé, Ruud van der Star, Danny Kuhlmann, Stefan Rossieau, Jean-Paul Damen en Leonard Philippo de initiatiefgroep ‘Hard voor ’t Staal’ opgericht. Hun petitie voor behoud van ’t Staal heeft reeds ruim 2.000 stemmen behaald, en de teller loopt nog. Met een goed ondernemingsplan en een duidelijke boodschap aan Natuurmonumenten, denken zij de toekomst van het openluchtbad vlot te kunnen trekken.

Het Oisterwijkse openluchtbad Staalbergven

Liefje

De initiatiefgroep spreekt komende donderdag de raad toe. De raad komt bijeen om te praten over de toekomst van het openluchtbad. Met argumenten gebaseerd op jeugdsentiment, cultureel erfgoed, draagvlak voor natuurbeleving, milieuvriendelijke oplossingen en een commercieel rendabel beheer wil men het Staalbergven redden van een opdoemende ondergang. ‘We hebben allemaal veel plezier gehad – en nog steeds – van de buitenbaden, het ven en de speeltuin. In onze jeugd, met onze kinderen en kleinkinderen, met onze partners, velen hebben hier zelfs hun liefje gevonden…’ en ‘Een stad als Oisterwijk moet watervertier en ontspanning kunnen aanbieden aan haar bewoners en de vele toeristen die ons bezoeken; kijk naar de aantrekkingskracht van bijvoorbeeld de IJzeren Man en Aquabest.’

Natuur

Concentratie van abonnementhouders, wat goed aangeeft hoe graag inwoners van Oisterwijk gebruik maken van het buitenbad.

Ook vermeld de initiatiefgroep dat er opnieuw aantrekkingskracht moet ontstaan voor de verschillende doelgroepen jeugd, jonge gezinnen, ouderen, sociale vakantiemogelijkheid, op een slimme en meer commerciële manier, waarbij gedacht moet worden in mogelijkheden. Ook voor Natuurmonumenten is dit volgens hen belangrijk. Door het huidige afhoudende beleid wordt het draagvlak onder de inwoners voor natuurbehoud en -bescherming kleiner, wat ten koste kan gaan aan vertrouwen in en lidmaatschap van Natuurmonumenten. ‘Genieten ervan, maakt juist dat ’t Staal een perfecte plek is waar recreatie, lekker eten en drinken en natuur mooi samen gaan en waar bezoekers juist gemotiveerd worden om lid te worden van Natuurmonumenten!’

De zwembaden van het Staalbergven liggen mooi in de natuur (Foto: Rina van Venrooy)

Harmonie

Met een langetermijnplan, een eventuele overstap van chloor- naar zoutwaterbaden, een duurzaam horecapand met goed rendabele commerciële bedrijfsvoering, het hele jaar door ook toegankelijk voor de niet-zwemmers, en dit alles uiteraard met respect voor de natuur – zo zien de enthousiast geworden leden dit voor zich – levert deze toplocatie meer aandacht voor de natuur plus economische voordelen voor de hele gemeente. In harmonie te realiseren; niet volgens de letter, maar volgens de intentie van de langlopende overeenkomst tussen gemeente en Natuurmonumenten.

Voor wie dat ook wil, klik hier en teken de petitie.

Lees ook: Van uitstel komt afstel met miljoenen extra kosten voor Staalbergven Oisterwijk