carnaval 2023

Burgerinitiatief voor Parken Zonder Toeristisch Perspectief in Oisterwijk


Oisterwijk is bekend als de Parel in het Groen bij de toeristen van Oisterwijk en zij genieten hiervan terwijl ze verblijven in hotels, campings en vakantieparken.

Van 2015-2020 is het project Duurzaam veilig recreëren in Oisterwijk door de gemeente uitgevoerd om de veiligheid op de 17 recreatieparken en campings te onderzoeken. Uit de eindrapportage bleek onder andere dat in Oisterwijk 4 recreatieparken, waaronder het chaletpark Hermitage beperkt tot geen toeristisch/recreatief perspectief heeft. Sinds november 2019 is er een burgerinitiatief actief, die de dialoog hierover met de gemeente(raad) en politieke partijen voert. Samen onderzoeken zij wat dan de toekomst kan zijn van deze parken.

De bloembak bij de entree van Hermitage

Sinds de nieuwe gemeenteraad en wethouders zijn aangetreden en rekening houdend met de geldende Coronaregels, mochten de leden van het burgerinitiatief begin april een delegatie van de VVD op het chaletpark Hermitage ontvangen, en ook Wethouder Eric Logister bezocht recent het park met burgerinitiatief Parken Zonder Toeristisch Perspectief (BPZTP). In zijn portefeuille zit ruimtelijke zaken en buitengebied, ook de nieuwe beleidsmedewerker was hierbij aanwezig. Onderwerpen als hoe we kunnen samenwerken om de biodiversiteit te verhogen en het kappen van bomen tegen te gaan op het park kwamen ter sprake en zullen in verder overleg uitgewerkt worden.

De bloembak bij de Mariakapel op het park werd onlangs weer aangeplant met zomergoed dat speciaal voor de biodiversiteit erg goed is. De bijen, hommels en andere insecten gonzen er al graag rond. Het vormt ook een warm en vrolijk welkom voor de bezoekers aan de kapel. Binnenkort komt een delegatie van het B-team Oisterwijk op bezoek en kijken samen naar een oplossing voor de eikenprocessierups. Zo werkt het burgerinitiatief op allerlei manieren aan een verrijking van het buurtschap Hermitage.