glasvezel

Burgemeester Oisterwijk laat de vlag van Azerbeidzjan maar in de kast


Waardering voor de persoon, maar niet voor het land; dat is kort samengevat de situatie tussen enerzijds de Nederlandse overheid en die van Azerbeidzjan, versus de vriendschappelijke band tussen Oisterwijk en de geboorteplaats van Mamed Mamedov. Deze laatste belandde als krijgsgevangene van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oisterwijk en heeft veel goed gedaan voor onze samenleving.

De herdenkingsplek voor Mamed Mamedov aan de Van Rijckevorsellaan in Oisterwijk (Bron: Google Maps)

Enkele weken terug werd op Oisterwijknieuws.nl een filmpje geplaatst van burgemeester Hans Janssen, met felicitaties aan het land. Hoewel Janssen deze week tegen het Brabants Dagblad heeft aangegeven geen band te hebben met het land, maar met een dorpsgemeenschap, waren de felicitaties gericht aan dat land. Ook al heeft Janssen de bedoeling gehad dit te doen vanuit de dorpse banden; ze werden via hun ambassadeur gericht aan de regering van Azerbeidzjan, vanwege de landelijke viering van de ‘Dag van de Republiek’.

Aanleiding
Aanleiding voor de nu gewenste afstand: ‘De schending van het oorlogsrecht door Azerbeidzjan. Dat houdt na de vorig jaar gevoerde oorlog om Nagorno-Karabach nog altijd zo’n 200 Armeniërs krijgsgevangen. Op het gebied van de mensenrechten heeft het land op de Kaukasus al jaren een kwalijke reputatie,’ aldus het Brabants Dagblad deze week. Omdat er nu vanuit de landelijke politiek druk komt op onze Nederlandse regering om niet naar Azerbeidzjan te reizen, volgen ook lokale partijen dit op. Zo zijn VVD en PrO van mening dat die banden kritisch bekeken moeten worden.

Genuanceerd
Dat zoals in dit geval een land situaties kent waar wij in Nederland niet achter staan, wil echter niet zeggen dat de band met een dorp, of personen uit het verleden verbroken moeten worden. De VVD stelt dat de vriendschapsband met Mungali, het geboortedorp van Mamedov, prima is, maar ‘wel mag de vlag van de rijke oliestaat van ons gestreken blijven in ons vrije en democratische Nederland.’ Ofwel, zou de Oisterwijkse burgemeester zich meer mogen richten op het dorp en de voormalig inwoner, en niet op het land.

Of de gemeenteraad hier formeel nog iets mee gaat doen, is nog niet bekend.