vacature

Beeldbank Oisterwijk: Bijna zonder Vrijheidseik


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Het bijna-einde van de vrijheidseik

Hij is gered… (Fragment uit de film van Omroep Brabant).

Het is 2009, openlucht-kunsttentoonstelling Oisterwijk Sculptuur is in volle gang. Als uit het niets laat de dan al 200 jaar oude Oisterwijkse vrijheidseik een van haar zware takken vallen en beschadigt daarmee een pronkstuk van de tentoonstelling. Snel onderzoek aan de takken leert dat de boom er niet al te best aan toe is. De gemeente wil niets aan het toeval overlaten; dagelijks lopen er vele mensen onder de boom, zéker nu de tentoonstelling gaande is. De burgemeester besluit dat de boom diezelfde dag nog gekapt zal gaan worden. Natuurambassadeurs als Bert Klerks en Frans Kapteijns overtuigen de gemeente het besluit uit te stellen en te wachten op nader onderzoek. Er volgt een tussenoplossing; de kruin van de boom wordt zwaar uitgedund zodat direct gevaar is afgewend; de uiteindelijke beslissing wordt vooruit geschoven; de vrijheidseik staat er vandaag de dag nog.

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk