vacature

Beeld Anne Frank onthuld op Joodse Begraafplaats Oisterwijk


Zondagmiddag is een borstbeeld van Anne Frank onthuld op de Joodse begraafplaats in Oisterwijk. Het beeld is gemaakt door Mariëtte Coppens uit Zoersel in België. Zij heeft het in 2010 gemaakt op verzoek van André Verhoeven. Samen met burgemeester Hans Janssen mocht hij het beeld onthullen.

Vlnr. Claude Marinower, Mieke en Diana Coppens, Hans Janssen, Katrien Schryvers en Andre Verhoeven (Foto: Peter Slingerland).

Het beeld werd geschonken door de dochters van Mariëtte. Oorspronkelijk stond het in de tuin van het Achterhuis in Amsterdam, maar het kon daar niet blijven staan vanwege renovatiewerkzaamheden. Bij de onthulling spraken – naast de dochters Diana en Mieke – ook enkele Belgische gasten. Onder hen Claude Marinower (schepen van Antwerpen en voorzitter van het Joods museum voor Deportatie en Verzet in de voormalige Kazerne Dossin te Mechelen) en ook Katrien Schryvers (lid van het Vlaams Parlement in Brussel, oud burgemeester van Zoersel, de woonplaats van de beeldhouwer).

Voorzitter van de Stichting Behoud Joodse begraafplaats Oisterwijk Kees Welmers nam het geschenk graag aan en benadrukte het belang van fysieke elementen om het cultureel erfgoed van geschiedenis van de Joden in Oisterwijk tastbaar te maken en door te geven, zoals de beeltenis van Anne Frank, maar ook de Rijksmonumentale begraafplaats, de Anne Frank boom, de individuele graven en gedenkstenen, het dagboek van Helga Deen en de vertaalde Pinkas en Memorboek.

Een ensemble van Koninklijke Harmonie Asterius bracht bij de onthulling twee nummers ten gehore, speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd door de eigen dirigent Jack Otten.

Anne Frank kijkt nu uit op de eerder geplante nazaat van de witte paardenkastanje waar zij ook over schrijft in haar dagboek. Het is iedere vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur te bezichtigen op de begraafplaats aan de Hondbergselaan.