ondernemers

Alles moet dood schrijft een inwoner over het handelen van de gemeente Oisterwijk (Update)


De belofte van wethouder Anne Cristien Spekle, om te werken aan ecologisch groenonderhoud en het spuiten van gif te minderen, is voor verschillende inwoners niet voldoende. Op Twitter concludeerde een inwoner: ‘Alles moet dood’.

Een grote gifspuit in de straat (Bron: Twitter/ @NieuwJansen)

Casper Boot (PRO) stelde donderdag vragen aan de wethouder, die beloofde dat er zeker werk van wordt gemaakt om minder met gifstoffen, en meer met natuurlijke vijanden te gaan werken. Vrijdag kwam er een filmpje (zie onder) op Twitter van de gifspuiters, die zoals ook een aantal weken terug al zichtbaar was, alles onderspuiten. ‘Gif tot ver in de voortuinen aan de Heusdensebaan.’ Vorig jaar groeiden er in die tuinen volgens de afzender nog rupsen van de beschermde en zeldzame koninginnenpage. Volgens natuurman Frans Kapteijns worden ook die vlinders met het goedje gedood. ‘Hoe is het mogelijk dat dit zo fout gaat?’ vraagt Frans zich hardop af, ‘Niet alleen de eikenbomen worden besproeit. Daar hebben we als B-team zo vaak voor gewaarschuwd!’

Doorgaan

Het spuiten gaat door volgens planning. Er werden dan wel vragen gesteld, en toezeggingen gedaan, maar er zijn in de raad donderdag geen besluiten genomen dat het spuiten zou stoppen. Een veel geziene situatie bij het raadswerk, waarbij vragen gesteld worden, uitleg wordt gegeven, ook toezeggingen worden gedaan, maar geen besluiten worden genomen. Daarbij heeft de wethouder duidelijk aangegeven dat dit tijd kost. Iets wat partij PRO overigen anders ziet; wat hen betreft kan het spuiten direct stoppen, of minstens zeer selectief op hooguit enkele specifieke plekken worden aangebracht.

Veiligheidsmaatregelen

Een andere Twitteraar laat weten, dat Gemeente Oisterwijk bij het spuiten de veiligheidsmaatregelen onvoldoende in acht neemt. Zo valt te lezen dat inademen van de spuitnevel voorkomen zou moeten worden. Echter is goed te zien dat de nevel op de stoep en bij mensen in de tuin terecht komt. Er zijn ook inwoners die vinden dat ze het recht hebben om die nevel niet in hun tuin te krijgen, maar zoals ze dat zelf zeggen, tot in de slaapkamerramen de gifstof aantreffen. Er zijn hiertoe aan de gemeente al formeel klachten ingediend.

Na het zien van het filmpje, liet ook raadslid Sharon Kroon van D66 haar onvrede zien over deze situatie.

Update

Een inwoner van Oisterwijk vroeg zich vrijdag na het lezen van ons bericht af: ‘Ik fietste vanmorgen in de Gasthuisstraat waar ze bezig waren met deze machine. Ik werd nat van het sproeien. Kan dat kwaad?’ Een ander schrijft: ‘Zit je lekker buiten te eten, komt die mens met zijn spuit over de Nedervonder getuft zijn gewoon met 7 man naar binnen gevlucht en heb mijn brood weggegooid.’

 

 Correctie

Vanwege bovenstaande uiting op Twitter, waarbij wij de naam van het ontwerpbureau van Casper Boot en zijn partner hebben gelezen, zijn wij er eerder vandaag ten onrechte vanuit gegaan dat hij het bericht heeft geplaatst. Dat bericht bleek te zijn van zijn partner op persoonlijke titel. Daarop is bovenstaande tekst aangepast. Excuus voor de verwarring.