ondernemers

Tweede wandelapp en boekje over oorlog in Oisterwijk (+ Film)


Op woensdag 5 mei, Bevrijdingsdag, werd een tweede route toegevoegd aan de Schaduwspel-wandelapp. Deze app is ontwikkeld door de Stichting Oisterwijk Verbeeld(t), die ook de oorlogsfilm Schaduwspel produceerde, waaraan de app zijn naam dankt. Beide wandelingen voeren langs locaties in en om Oisterwijk die een connectie hebben met de Tweede Wereldoorlog, en hebben raakpunten met de film Schaduwspel.

De Stichting
Deze stichting komt voort uit het initiatief om voor de zeventigste verjaardag van de bevrijding van Oisterwijk een speelfilm uit te brengen, met een hoofdrol voor het lokale verzet. De film Schaduwspel werd een succes, en de nieuwe stichting besloot om zich te blijven inzetten voor het uitdragen van de geschiedenis en cultuur van de gemeente. Eén van de belangrijkste initiatieven is het verzamelen van bewegend beeldmateriaal over Oisterwijk en haar kernen, en dit onder te brengen op een voor iedereen toegankelijke plek: BeeldbankOisterwijk.nl. Inmiddels bevat de beeldbank ruim 800 films en filmpjes, waarvan een groot deel afkomstig uit privébezit.

Ad van den Oord (rechts) spreekt de aanwezigen toe (Foto: Peter Deen).

Een ander initiatief is het uitbrengen van enkele wandelroutes langs locaties die iets te vertellen hebben over de bezettingstijd, of over hun rol in de film Schaduwspel. Het bijzondere is dat de wandelingen worden gemaakt aan de hand van een handige app, maar ook in een boekje.

Boekje
De wandelapp werd in 2019 in gebruik genomen met een eerste wandelroute, die door de dorpskern voert. Op Bevrijdingsdag 2021 werd een wandelroute ten doop gehouden die door het bosgebied aan de rand van het dorp loopt. Het gaat om rondwandelingen van ca. 7 kilometer. De app leidt de wandelaar met behulp van de gsm en met duidelijke wandelinstructies van het ene naar de andere punt. Foto’s van het object in zijn huidige staat dienen als herkenningspunt; historische foto’s van hetzelfde object tonen hoe dit er in de oorlogsjaren uitzag. Per object wordt een interessante beschrijving gegeven van de rol die het in de oorlogsjaren speelde, of de rol die het bij het tot stand komen van de film Schaduwspel speelde. Soms kan een kort fragment uit de film worden bekeken, dat ingaat op het zojuist vertelde verhaal.

De app kan door de geïnteresseerde wandelaar worden opgehaald uit de Play store (Android) of app store (Apple) onder de naam: Oorlog in Oisterwijk, schaduwspel wandelapp. Voor wandelaars die minder goed overweg kunnen met de voortschrijdende techniek, zijn de wandelroutes ook te maken aan de hand van een eenvoudig boekje. De eerste exemplaren hiervan zijn gratis te verkrijgen bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Tiliander, en bij Natuurpoort Groot Speijck. Na herdruk kosten ze €1,=.