anytime

Opnieuw geld voor aanpak overlast asielzoekers AZC Oisterwijk


Net als vorig jaar stelt Staatssecretaris Broekers-Knol in 2021 1 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om lokale maatregelen te treffen tegen overlast veroorzaakt door asielzoekers.

Cameratoezicht en extra BOA inzet kan helpen tegen overlast van AZC bewoners (Foto: Gemeente Oisterwijk)

Het gaat om een relatief kleine groep die voor overlast zorgt zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. In samenwerking met bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie, de politie en het COA pakt de overheid deze groep aan. Lokale partijen zoals gemeenten zijn daarbij onmisbaar. Elke gemeente heeft te maken met andere vormen van overlast. Om dit probleem aan te pakken is maatwerk nodig. Met deze financiële regeling kunnen gemeenten zelf kiezen voor een aanpak die het best past bij hun problematiek.

Gemeenten kunnen van 17 mei 2021 tot 1 oktober 2021 een aanvraag indienen voor deze specifieke uitkering. Voor gemeenten met minder van 1.500 opvangplekken is het budget maximaal 50.000 euro. Hiermee kan bijvoorbeeld in camera’s of extra inzet van BOA’s worden voorzien.