Krekul

Oisterwijk Trilt moet het piepschuim zelf betalen


Inwoners van wie de huizen trillen door de treinen, moeten het piepschuim en de werkzaamheden zelf betalen.

Al enkele jaren, en het zal nog wel een paar jaar duren, zijn er inwoners die trillingsoverlast ervaren van het spoor in Oisterwijk. Deze inwoners gaan nu zelf een proef uitvoeren met piepschuim. Hierover is vorige week een gesprek geweest met Gemeente Oisterwijk en ProRail.

Regelmatig worden er langs het spoor borden geplaatst door de actiegroep Oisterwijk Trilt.

De actiegroep Oisterwijk Trilt heeft haar leden geïnformeerd over de status van hun project. Een reeks proefopstellingen met langdurige periodes van testen en wachten op uitslagen, met keer op keer nieuwe mogelijke oplossingen. Die oplossingen waren er gedeeltelijk al, maar zijn niet uitgevoerd. Zo zouden er andere treinen ingezet kunnen worden; vanaf het begin was duidelijk dat hier een deel van de oorzaak in zit: Onronde wielen en stugge vering van bepaalde treinen.

Piepschuim

Na diverse trillingsmetingen, dempers plaatsen, aangepaste snelheden, onderzoek naar sloten, voorbereiden van een rechtszaak, testen met andere treinen …  nemen enkele inwoners nu zelf het initiatief een proef uit te voeren met piepschuim, de zogenaamde Rotterdamse methode. Het plan is een diepe geul te graven rond de fundering van hun woning, daarin een laag isolatiemateriaal (EPS) aan te brengen, en vervolgens die geul dicht te storten. Het zou een deel van de trillingen kunnen dempen.

Kosten

Oisterwijk Trilt heeft hierover vrijdag een gesprek gehad met Gemeente Oisterwijk en ProRail. ‘De conclusie van het gesprek is, dat onze bewoners de werkzaamheden kunnen gaan inplannen. ProRail wil de hoeveelheid en kracht van de trillingen vooraf (0-meting) en achteraf meten. De gemeente Oisterwijk denkt mee en als de maatregelen helpend zijn, zou de gemeente ondersteunend kunnen zijn voor andere bewoners die de fundering willen inpakken met piepschuim,’ zo laat de actiegroep weten.

Sleuvengraver

Concreet wil dit zeggen, dat de initiatiefnemers van deze proef met piepschuim, deze actie zelf moeten betalen. Er is geen vergoeding voor materiaal of werkzaamheden. Concreet hebben ProRail, NS noch Gemeente Oisterwijk de door de treinen op het spoor ontstane problematiek nog niet opgelost. ‘Na 2,5 jaar meebewegen met ProRail, gemeente en het ministerie I en W, gaan wij nu uit van onze eigen kracht. Zelf betalen, is ook zelf bepalen. Als dat zorgt voor voelbaar minder trillingen dan is dat ook ons eigen succes. Het is wel absurd dat ProRail, en in mindere mate de gemeente, hier niet op faciliteert. Daar gaan zij pas mee aan de slag als het initiatief een succes is.’

Tot slot benadrukt Oisterwijk Trilt dat voor hen niet de meetwaarden, maar hun eigen waarnemingen maatstaf is voor succes. En: ‘We zoeken nog een sleuvengraver, en laten het werk het liefste uitvoeren door een lokale ondernemer’.

 Lees alles over Oisterwijk Trilt