genieten

Jan Larmit uit Haaren durft te zorgen


Zelf vindt Jan het vanzelfsprekend dat hij voor zijn vrouw Corrie zorgt. “Je groeit hier geleidelijk in,” aldus Jan. Nog voordat Corrie op wil staan, heeft Jan haar al een helpende hand geboden. Hij voelt aan wanneer zijn hulp nodig is. Het gaat allemaal heel vanzelf en natuurlijk. Hij doet het uit liefde en vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat hij dag in, dag uit, klaar staat voor zijn vrouw. Jan durft te zorgen…

Vaak zonder het te beseffen maken mantelzorgers onderdeel uit van het fundament van de samenleving. Zonder hen zouden hulpbehoevende mensen hun medicijnen niet op tijd krijgen, nauwelijks nog buiten komen of zelfs niet meer zelfstandig wonen. Een inzet die de gemeente graag ondersteunt met een Mantelzorgcompliment. Jan mocht de eerste van 2021 ontvangen.

Wat kan wel?
Zijn vrouw Corrie kreeg 14 jaar geleden last van uitval aan haar arm. Dit bleek te komen door de ziekte van Parkinson. Corrie en Jan zijn allebei hele positieve mensen met een flinke dosis humor, maar het kostte ook hen even tijd om dit te accepteren. Jan vertelt: “De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte en het is telkens weer aanpassen: niet meer autorijden, niet meer op een gewone fiets kunnen fietsen, kleinere wandelingen, niet meer zelf uit bed kunnen komen, niet meer laat naar bed en ga zo maar door. Toch proberen we positief te blijven.” Zo gaat Jan op zoek naar de juiste hulpmiddelen, weer een andere fiets en de juiste aanpassingen in huis. Jan en Corrie verstaan de kunst om te kijken wat nog wél kan en op die manier juist gelukkig te zijn. “Sinds de ziekte van Parkinson doen we meer samen en beseffen we nog meer hoe belangrijk het is uit het leven te halen wat er in zit.”

Parkinson

Jan en Corrie (Foto: Marijke Brocken)

Jan is zeer sociaal en ondernemend. Zowel tijdens als na zijn arbeidzame leven staat hij altijd voor anderen klaar. “Door wat ons is over komen heb ik samen met Corrie in 2008 de ‘Parkinson/MS Contactgroep voor elkaar’ in Haaren opgericht. Ik vind het belangrijk dat er meer begrip komt voor deze ziekte en dat er meer bekendheid is over de ondersteuningsmogelijkheden. Iedereen uit gemeente Oisterwijk die hiermee te maken krijgt kan contact met me opnemen.” Dit tekent Jan. Naast de zorg voor zijn vrouw wil hij nog steeds ook graag voor anderen van betekenis zijn.

Mantelzorgcompliment
Jan is één van de vele mantelzorgers in onze gemeente. Ze zijn onmisbaar. ContourdeTwern helpt mantelzorgers door hen te voorzien van informatie en advies over allerlei wet- en regelgeving op het gebied van zorg. Ze ondersteunen bij het organiseren van de zorg als deze te veel wordt, zoals het (tijdelijk) overdragen van de zorg aan professionals of vrijwilligers en verschillende vormen van dagbesteding. Ook organiseren zij bijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar ontmoeten en kunnen mantelzorgers hun persoonlijke verhaal kwijt bij de mantelzorgconsulent van ContourdeTwern. Het Mantelzorgcompliment is er om alle mantelzorgers te stimuleren om af en toe ook eens aan zichzelf te denken.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Vanaf 1 juni 2021 ligt ook voor jou het Mantelzorgcompliment klaar, het zal tegen die tijd worden uitgereikt via ContourdeTwern.

DTZ logo low