anytime

Het zijn niet altijd AZC bewoners die in Oisterwijk voor overlast zorgen


Ook al is het op het AZC in Oisterwijk te doen, wil dat zo blijkt niet altijd zeggen dat het om asielzoekers gaat die de overlast veroorzaken.

Politie op AZC Oisterwijk (Foto ter illustratie: Toby de Kort).

Regelmatig zien inwoners de politie richting het AZC in Oisterwijk rijden. De bewaking van die locatie heeft op zo’n moment hun assistentie nodig. Bewoners hebben onderling ruzie, of de begeleiding treft iemand aan die er niet thuis hoort en weigert te vertrekken. Meestal, met name de laatste jaren, gaat het daarbij om jonge alleenstaande asielzoekers. Meestal, maar niet altijd.

Zo werd afgelopen zondag de politie opgeroepen voor een persoon ‘die daar niets te zoeken heeft’. Laatste tijd is het COA strenger in het toezicht op ongewenst aanwezige lieden. Dat zijn vaak vrienden van bewoners, voormalige bewoners of uitgewezen asielzoekers. Bij het wegsturen ontstaat soms discussie of agressief gedrag, of er is tussen bewoners en bezoekers onderling ongewenst gedrag waarvoor men de politie inschakelt.

In dit geval blijkt het echter niet te gaan om een asielzoeker. ‘Er werd een 16-jarige jongen uit Oisterwijk aangehouden,’ zo liet de politie achteraf weten. Deze jongen is na aanhouding op het AZC meegenomen voor verhoor en zat een aantal uren vast voor huisvredebreuk. ‘Hij had een verbod om daar te komen.’