Krekul

Gemeente Oisterwijk heeft maai-mij-nietjes op paaltjes verboden


Een ‘maai-me-nietje’ is een vrolijk bordje op een paaltje om de gemeentelijke grasmaai-mensen vriendelijk te verzoeken dat stukje gras, veelal met veldbloemen, te laten staan.

In het voorjaar maait gemeente daar waar dat voor de veiligheid noodzakelijk is. (Foto: Marijke Brocken)

Inwoners vinden het mooi, zo’n ongeschonden stukje groen voor de deur. Er groeien vaak diverse soorten grassen en veldbloemen, en dat is dan ook weer goed voor vlinders en bijen. Het draagt bij aan de biodiversiteit. Om dit te bevorderen heeft Gemeente Oisterwijk eerder al besloten om selectief te maaien. Indien nodig voor de verkeersveiligheid maait de gemeente alleen de eerste meter. En tweemaal per jaar, in juni en november maaien ze de rest. Ook laten ze het maaisel een tijdje liggen, zodat insecten weg kunnen en zaden uit het gras kunnen vallen.

Verbod

Dergelijke bordjes zijn in Oisterwijk verboden (Foto: Aad Droog).

Laatste tijd zien we steeds meer inwoners die een maai-me-nietje in het gras plaatsen, en het komt daarmee ook vaker voor dat inwoners hun onvrede uiten, als het gras toch gemaaid wordt. Deze week werd een inwoner geconfronteerd met een andere teleurstelling; een verbod. De liefhebber van een biodiverse groenstrook heeft het bordje weg moeten halen van de BOA’s, ‘er zouden kinderen/mensen zich aan kunnen verwonden.’

De boodschap aan de grasmaai-mensen werd vervolgens op boom en lantaarnpaal geplakt, die zullen ze wel laten staan …

De maai-me-nietjes op boom en lantaarnpaal (Foto: Aad Droog)